Terrorforsker: - De går etter alle sammen

Flere titalls mennesker er drept og skadd i flere terrorangrep i Brussel i Belgia.

Flere titalls mennesker er drept og skadd i flere terrorangrep i Brussel i Belgia. Foto: Daniela Schwarzer (NTB scanpix)

Terrorekspert tror terroraksjonen er knyttet til Paris-terroren.

22.03.16 11:09

En av Nordens fremste terrorforskere sier terroraksjonene trolig er knyttet til Paris-terroren.

- Det er en stor sannsynlighet for at dette har en sammenheng med det som har skjedd de siste dagene i Brussel - aksjonene mot nettverket rundt Salah Abdeslam, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Les også: Flere drept i metroeksplosjon i Brussel

Terrorsiktede Salah Abdeslam har i avhør fortalt at han planla nye angrep fra sitt skjulested i Brussel. Han har sittet i lange politiavhør etter at han ble pågrepet i bydelen Molenbeek på fredag. Abdeslam er siktet for å ha deltatt i terrorangrepet i Paris 13. november i fjor, som krevde rundt 130 menneskeliv.

- Relativt lite sikkerhet
Ranstorp sier det er relativt lite sikkerhet på flyplassen Zaventem i Brussel.

Magnus Ranstorp Foto: Tor Johnsson

- Det er relativt lite sikkerhet på denne hovedflyplassen i Brussel. Selvsagt har skranken til American Airlines noe beskyttelse, men det er ikke noe problem for terrorister å ta seg inn i flyplassen. Det finnes naturligvis politi som patruljerer på flyplassen, men det er vanskelig å ha kontroll på alle som kommer til innsjekkingsskranken, sier han.

- Også på tunellbanen er det lite sikkerhet, sier Ranstorp og henviser til meldingene om eksplosjoner ved flere metrostasjoner i Brussel sentrum.

Brussel er i høy terrorberedskap etter pågripelsen av terrormistenkte Salah Abdeslam på fredag. Likevel klarte terroristene å gjennomføre anslagene.

Les også: BRUSSEL: – Vi vet ikke om nordmenn er rammet

Fakta

Fakta om Salah Abdeslam

- Ikke overrasket
- Er du overrasket over at terrorangrepet skjedde nå?

- Det finnes alltid et overraskelsesmoment. De bestemmer seg for å gjennomføre en aksjon nå som saken rulles opp. Og da slår de til mot de lette målene. Politiaksjonen mot den terrorsiktede Salah Abdeslam har fått terroristene til å handle, enten fordi de trodde de var i ferd med å bli pågrepet selv eller som en respons på aksjonen mot Abdeslam, sier terrorforskeren.

- De har hatt flere personer som har gjennomført dette angrepet på flere steder. Nå er det en ny klappjakt i Brussel. Det mest kompliserte ved et slikt angrep er å lage selve bomben, sier han.

Les også: Her er bildene fra dramaet i Brussel

- De går etter alle sammen
- Var det en hevnaksjon?

- Dette er uansett hevnaksjoner med hensikt å skape kaos. De gikk mot et amerikansk flyselskap (innsjekkingsskranken til American Airlines red.anm.) og de angriper transportsektoren. De går etter alle sammen, både flyplass og tunellbane.

Terrorsiktet Abdeslam Salah


- Tror du det kan komme terroranslag utenfor Belgia?

- Jeg tror dette er konsentrert til den belgiske hovedstaden.

- Var dette en godt planlagt terroraksjon eller var det en hasteaksjon?

- Det er vanskelig å si. Men det er ingen hasteaksjon når de har sprengstoff. Det virker godt planlagt. Når du har tilgang på sprengladninger, behøver du ikke så mye tid til å velge ut målene. Men selve tidspunktet kan tyde på at de handlet i hastverk, sier han og henviser til de siste dagers politiaksjoner.

Les også: UD setter krisestab
Les også: Paal Frisvold: - Nå må jeg løpe i sikkerhet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.