Gå til sidens hovedinnhold

Terrorfrykt skaper flykaos

Belag deg på lange køer dersom du skal fly til Storbritannia i sommer.

Storbritannia forbereder seg på en kaotisk sommer på landets flyplasser. Passasjerene vil måtte belage seg på køer og ekstra kontroller når de reiser ut fra britiske flyplasser, ifølge Daily Mail.

Hver enkelt passasjer vil undersøkes for hånd av vaktene, selv om dette vil føre til lange køer og mulige forsinkelser for flyene.

Etnisk profilering
Kontroversielle tiltak som «etnisk profilering» og væpnet politi vil være en del av strategien ved britiske flyplasser i sommer for å hindre nye forsøk på terrorangrep.

Etnisk profilering går ut på at noen passasjerer sjekkes ekstra grundig utfra etnisk bakgrunn, kjønn og oppførsel. Unge menn og kvinner som ser asiatiske ut, samt kvinner som dekker ansiktet, er spesielt utsatt i Storbritannia i sommer, ifølge Daily Mail.

Kvinner med tildekket ansikt vil få mulighet til å løfte sløret for identitetskontroll i spesielt avsatte områder.

Slike tiltak er imidlertid ikke aktuelle på Gardermoen.

- Uendret trusselbilde
- Nei, vi baserer oss på vurderingene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som til enhver tid evaluerer trusselbildet i Norge og setter et trusselnivå. Så lenge dette ikke er hevet, foretar ikke vi oss noe ut over de sikkerhetstiltakene vi allerede har, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Nettavisen.


- Vil det være aktuelt for Gardermoen å innføre etnisk profilering i framtida?

- Vi baserer oss bare på sikkerhetsvurderingene og de anbefalte tiltakene fra PST til enhver tid. Disse avgjørelsene tas på myndighetsnivå, og vi retter oss etter myndighetenes vurderinger, sier Kobro.

Hos PST får Nettavisen opplyst at trusselnivået i Norge fortsatt vurderes som «lavt», som er det laveste av de fire mulige nivåene.

Våpen på flyplassene
I Storbritannia er trusselnivået økt til «kritisk», som betyr at politiet frykter nye angrep når som helst.

På enkelte fly mellom Storbritannia og USA brukes væpnede vakter om bord for å trygge sikkerheten. Dette er foreløpig ikke aktuelt for British Airways, men selskapet advarer om at flygninger kan bli kansellert dersom det er mistanke om trusler mot sikkerheten.

På selve flyplassene er det imidlertid bevæpnet politi på plass flere steder som svar på det høynede trusselnivået.

Britenes nye innenriksminister Jacqui Smith gikk mandag ut for å berolige innbyggerne.

Se video på TV 2 Sumo: Sikkerheten fortsatt høy

Møt opp tre timer før
Informasjonssjef Thomas Midteide i SAS forsikrer at nordmenn som skal hjem fra Storbritannia ikke vil møte forsinkede fly.

- Derimot kan det nok være lurt å møte opp i ekstra god tid, sånn at man rekker flyene, sier Midteide. Forslaget støttes av det britiske flyselskapet British Airways, som anbefaler at passasjerene ankommer flyplassene tre timer før avreise.

SAS flyr omtrent 1000 personer til London på sine direkteflygninger hver dag i sommer, og like mange tilbake til Norge.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året