*Nettavisen* Nyheter.

Terrorfrykt stanset flyavganger

Seks av Air Frances avganger mellom Paris og Los Angeles ble onsdag innstilt grunnet frykt for at noen av passasjerene om bord hadde planer om å utføre terroraksjoner.

Amerikanske myndigheter overleverte franske kolleger "troverdige og pålitelige rapporter" om at minst én navngitt passasjer var mistenkt for å ha forbindelser til terrorgrupperinger, muligens al-Qaida.

Det førte til at Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin beordret Air France til å innstille seks flyginger mellom Paris og Los Angeles onsdag og torsdag.

– Tiltaket ble fattet på initiativ fra statsminister Raffarin på basis av informasjon innhentet som et ledd i samarbeidet mellom Frankrike og USA i kampen mot terror, heter det i en uttalelse fra den franske statsministerens kontor.

Det amerikanske departementet for indre sikkerhet har nå gitt navnene på passasjerene til franske myndigheter.

– Trusselen kom fra passasjerene, ikke fra flygerne, ifølge en anonym amerikansk tjenestemann.

Skjerpet sikkerhet

Samtidig med avgjørelsen i Paris ble sikkerheten på flyplassen i Los Angeles skjerpet til det høyeste nivået siden etter 11. september 2001. Dette førte blant annet til at private biler ikke fikk kjøre inn til terminalbygningene på flyplassen LAX, som er den nest største i USA.

Det har den siste tiden kommet advarsler fra høyeste hold i den amerikanske regjeringen om at nettverket al-Qaida planlegger terrorangrep i USA i julehøytiden. Sist søndag ble sikkerhetsberedskapen hevet til oransje, som er nest høyeste nivå.

Terminal evakuert

Onsdag kveld ble også Delta Air Lines’ terminal ved flyplassen LaGuardia i New York evakuert fordi en passasjer hadde brutt sikkerhetsbestemmelsene.

Flyplassmyndighetene ved LaGuardia underrettet selskapet om at en passasjer hadde brutt sikkerhetsforskriftene. Av sikkerhetshensyn ba myndighetene om at alle passasjerene ved ti utganger måtte skannes og kontrolleres på nytt, opplyser selskapets talsmann Joshua Smith.

Ti av Deltas avganger ble mellom 30 minutter og én time forsinket på grunn av sikkerhetsglippen, ifølge Smith.

Evakueringen ble gjennomført fordi en kvinnelig passasjer utløste metalldetektoralarmen da hun ble skannet i sikkerhetskontrollen for deretter å "glemme" å vente på å bli skannet på nytt, ifølge BBC.

Terminalen som ble evakuert ble åpnet senere samme kveld.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.