*Nettavisen* Nyheter.

Terrorister krever 180 mill. for nordmann - fristen gikk ut fredag

FRISTEN UTE: Kjartan Sekkingstad, fra Sotra utenfor Bergen, er blant fire gisler som terrorgruppen har krevd millionbeløp for å løslate. I en video publisert i mars fikk norske og canadiske myndigheter frist til 8. april med å betale løsepenger for gislene. I en video publisert i sosiale medier sier gislene at de blir drept hvis terroristene ikke får penger. Foto: Privat

Norske myndigheter og familien til nordmannen følger situasjonen tett. Fristen til islamistgruppen Abu Sayyaf er gått ut.

08.04.16 09:30

I midten av mars la den islamistgruppen Abu Sayyaf ut en video på Facebook og Youtube hvor de krevde 180 millioner kroner i løsepenger for tre av fire gisler, som befinner seg i jungelen på Filippinene.

Norske Kjartan Sekkingstad, fra Sotra utenfor Bergen, er blant gislene, sammen med to canadiere og en kvinne, som skal være fra Filippinene. Terrorgruppen satte fristen til 8. april.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Gisler trygler for livene

Det er ikke krevd løsepenger for henne, men hennes løslatelse avhenger av at det blir gitt penger for de tre vestlige gislene.

På Filippinene er de tidsmessig seks timer foran Norge, og kilder Nettavisen har snakket med på Filippinene, som følger situasjonen tett, forteller at tidspunktet for soloppgang regnes som «ny dag». Soloppgang i hovedstaden Manila var klokken 05.47, lokal tid, altså 23.47 torsdag kveld i Norge.

I videoen fra terrorgruppen sier gislene at det er i stor fare, og at de kommer til å bli drept dersom islamistene ikke får innfridd pengekravet. I videoen trygler også gislene for sine liv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terrorgruppen Abu Sayyaf har gitt norske og canadisk myndigheter frist med å betale 180 millioner norske kroner for å få frigitt gislene. Norske Kjartan Sekkingstad er til høyre i bildet.


UD: - Følger situasjonen tett

Nettavisen var torsdag kveld i kontakt med familien til nordmannen, som bare forholder seg til fristen som ble satt til 8. april. De ønsker ikke å uttale seg i saken torsdag kveld.

– Dette er helt uvirkelig, og hele familien er nærmest i sjokk. Jeg håper han kommer hjem til jul igjen, har fetteren Idar Kåre Sekkingstad tidligere uttalt til VG.

Fakta

Fakta om kidnappingen i Filippinene

Norske myndigheter har jobbet intenst med saken, og var også orientert om trusselvideoen da den ble offentliggjort i mars. Norske myndigheter har tidligere uttalt at de jobber med en fredelig utgang på saken.

Timer før terroristenes frist gikk ut var Utenriksdepartementet (UD) ordknapp om saken.

- Vi har fortløpende kontakt med partene og følger situasjonen tett, men av hensyn til gisselet ønsker vi ikke å gi detaljerte kommentarer om situasjonen, sier pressevakt hos UD Ane Haavardsdatter Lunde til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med personer på Filippinene som følger situasjonen tett. De forteller om at regjeringssoldater fra Filippinene har trappet opp jakten på terrorgruppen de siste dagene.

Regjeringssoldatene får også bistand fra styrker fra Malaysia og Indonesia.

Erna nekter å betale

UD har ikke ønsket å si noe om kravet om løsepenger, og filippinske myndigheter har advart Norge og Canada mot å gi etter for kravet.

Da det ble kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var tatt til fange av Islamsk Stat (IS) i september i fjor, gjorde statsminister Erna Solberg (H) det klart at det ikke var aktuelt å forhandle om løsepenger med terrorister.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)

- Norge betaler ikke løsepenger, sa Solberg på pressekonferansen i høst.

- Vi kan ikke, og vil ikke, gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Å betale løsepenger er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger øker risikoen for at andre norske borgere kan bli kidnappet

Millionkrav redusert

Opprinnelig krevde geriljagruppen rundt 180 millioner kroner for hvert av gislene. Men eksperter har tidligere uttalt til Nettavisen at det er vanlig at gisseltakere på Filippinene krever astronomiske summer.

I slutten av november skrev avisen Manila Bulletin at kravet var blitt redusert til 55 millioner kroner for hver av dem, men beløpet har ikke blitt bekreftet.

De fire ble bortført da væpnede menn slo til mot feriestedet Oceanview Resort på øya Samal ved Mindanao sør i landet, der Sekkingstad jobbet.

Abu Sayyaf-geriljaen er en ytterliggående islamistgruppe som sverger troskap til IS og som skal være tilknyttet al-Qaida. Gruppen holder for tiden også andre utlendinger fanget andre steder i landet, blant annet fra Nederland, Japan og Italia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag