*Nettavisen* Nyheter.

Terrorjakt blant barn

Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE/HO (EPA)

Storbritannia forsøker nå å ta mulige terrorister mens de ennå er barn. Hittil er 200 preterrorister identifisert.

30.03.09 15:08

Storbritannia har det siste året identifisert 200 barn ned i 13 års alderen som er sårbare for islamsk radikalisering, og som kan bli smidd til gode terrorister.

Siden t-banebombene i London 7. juli 2005 har landet hatt stort fokus på terrorfaren fra egne innbyggere. Terrorangrepet som drepte over 50 mennesker ble gjennomført av engelske borgere med utenlandsk bakgrunn. Etter den tid har flere briter vist seg å være svært aktive terrorister i eget land.

I 2008 startet britisk Association of Chief Police Officers prosjektet «Channel project». Målet er å komme ekstremistene i forkjøpet med å påvirke unge mennesker som er i risikosonen.

Muslimsk radikaliseringen av egne borgere er også en fare som norske Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har høyt i sin risikovurdering, og et tema som Arbeiderpartiets Martin Kolberg fikk mye pepper for å snakke ut om tidligere i vinter.

Så ikke tegnene
- En av de fire bomberne 7. juli var en tilsynelatende flink student. Han hadde aldri hatt problemer med politiet, var sønn i en veletablert familie, hadde jobb og var integrert i samfunnet. Men når du spør lærerne hans så har de lagt merke til ting han pleide å skrive. I øvelsesbøkene hadde han skrevet kommentarer som hyllet Al-Qaida. På det tidspunktet ble ikke dette lagt mye merke til. Nå håper vi at lærere kan engasjere seg, snakke med barnets familie og kanskje til den lokale imamen som igjen kan snakke til den unge mannen, sier sir Normann Bettison, en av de sentrale polititjenestemennene ansvarlig for terrorbekjempelse i England, til The Independent.

Til nå har prosjektet blitt prøvd ut i deler av England. Snart kommer det til å bli en fast del av kampen mot terror i Storbritannia.

Barna som blir identifisert som mulige fremtidige terrorister, får spesialsydd et program der politiet involverer skole, moské, familie og andre institusjoner for å veilede barna tilbake på den rette vei. Bettison sier at en håndfull barn også har hatt kontakt direkte med politiet.

Ikke angrep på muslimer
- Med hjelp fra lokalsamfunnet kan vi identifisere barn som er sårbare for budskapet, og som er påvirket av det. Utfordringen er å blande seg inn og gi veiledning, uten at de føler seg tiltalt. Istedenfor må vi angripe det som plager dem, deres økende hat og potensialet til å utøve vold i en misforstått Guds navn, sier Bettison.

Terrortoppen i britisk politi er klar over at prosjektet kan oppleves som et angrep på det muslimske samfunnet i Storbritannia.

- Vårt mål er kriminelle og mulige terrorister som svøper seg inn i islamsk retorikk. Dette betyr ikke at hele det muslimske samfunnet er vårt mål, sier han. Han sammenligner dette forebyggende arbeidet med kampen mot narkotika der det også er viktig å fange opp ungdom tidlig, før de blir ødelagt av rusen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag