Terrorrammede Westgate nyåpnet i Kenya lørdag

Siste finpuss på det renoverte Westgate-kjøpesenteret blir utført før åpning lørdag.

Siste finpuss på det renoverte Westgate-kjøpesenteret blir utført før åpning lørdag. Foto: Noor Khamis

To år etter terrorangrepet der 67 mennesker ble drept åpnet Westgate-kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi igjen lørdag.

18.07.15 12:48

Rundt 50 mennesker sto i kø for å for å bli de første til å entre kjøpesenteret. For å komme inn måtte de gjennom nyinstallerte metalldetektorer, ett av flere nye sikkerhetstiltak Westgate-kjøpesenteret har tatt etter terrorangrepet i september 2013.

Alle tegn etter angrepet var borte i det nyoppussede kjøpesenteret, hvor maskerte menn skjøt kalkulert rundt seg og kastet granater mot flyktende mennesker.

– I dag er vi glade for å være tilbake, og vi kan overbevise verden om at terrorisme ikke drar oss ned, sa Ben Mulla, en 34 år kommunikasjonsmedarbeider og overlevende etter angrepet.

– De var følelsesløse

34-åringen fortalte om de dramatiske øyblikkene – og dagene – inne i kjøpesenteret for to år siden. Selv hadde han kommet til senteret for å spise lunsj.

– Skytingen var intens, og jeg gikk for å gjemme meg i et blomsterbed. Jeg så fire terrorister (...). De skjøt mot meg, og kuler traff veggen og gikk videre inn i beinet mitt. De skjøt en sikkerhetsvakt rett foran meg, fortalte Mulla ifølge nyhetsbyrået AFP.

Angrepet ble utført av fire terrorister med tilknytning til den ytterliggående somaliske opprørsgruppen al-Shabaab, som videre har lenker til Al-Qaida. Én av terroristene var norsk.

– De var unge menn. De var følelsesløse. De så ut til å nyte hva de gjorde. Jeg vil aldri glemme ansiktene deres, sa Mulla.

Vil ikke leve i frykt

Angrepet mot kjøpesenteret startet 21. september for to år siden og ble først avsluttet 24. september. I løpet av det fire dager lange terrorangrepet ble minst 67 mennesker, inkludert terroristene, drept og over 175 skadd.

Lørdag var Westgate endelig tilbake til normalen. Paul Mbugua som kom til kjøpesenteret sammen med kona og deres fire år gamle sønn, sa han ikke vil leve i frykt.

– Vi kan ikke la terrorisme ta kontroll over livene våre, sa Mbugua.

Nær 540 mennesker har blitt drept i terrorangrep i Kenya siden Westgate-angrepet i 2013, ifølge risikoanalyseselskapet Verisk Maplecroft. Tallene inkluderer de minst 148 menneskene som ble drept i al-Shabaab-angrepet mot et universitet i byen Garissa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.