– Jeg drepte ikke noen, jeg skadet ikke noen. Jeg forårsaket ikke så mye som en skramme, sa 32-åringen da han onsdag ble utspurt i retten.

Fransk påtalemyndighet mener at Abdeslam selv hadde på seg et bombebelte som han ikke klarte å detonere den fatale kvelden i Paris 13. november i 2015. Han skal i tillegg ha hjulpet til med å organisere det koordinerte terrorangrepet, blant annet ved å skaffe biler og hotellrom.

IS påtok seg ansvaret for angrepet, og onsdag gjentok Abdeslam sin støtte til IS. I tillegg advarte han retten om at det vil være en tabbe å statuere et eksempel ved å dømme han til livstid i fengsel.

– Dersom noen i fremtiden går på en buss eller metro med en koffert full av sprengstoff og i siste øyeblikk ombestemmer seg, så vil han da vite at det kan han ikke gjøre fordi da vil han bli fengslet eller drept, sa Abdeslam.

Flyktet til Belgia

Abdeslam har nektet å la seg avhøre siden han ble pågrepet i en omfattende politiaksjon i Belgia noen måneder etter terrorangrepene.

Han har imidlertid erkjent å ha tatt av seg bombevesten før han flyktet fra den franske hovedstaden midt i kaoset som brøt ut terrorkvelden. Han rømte hjem til nabolaget der han vokste opp i Molenbeek-distriktet i Brussel.

Utspørringen som startet onsdag, vil i hovedsak ta for seg 32-åringens bakgrunn og hendelser forut for terrorangrepene. Påtalemyndigheten har allerede i stor grad kartlagt hvordan han tilbrakte store deler av ungdomstiden til å røyke hasj og gå på nattklubb.

De er spesielt interesserte i å vite om 32-åringens bror, Brahim, som reiste til Syria tidlig i 2015. Broren var en av selvmordsbomberne i terrorangrepene i Paris.

Abdeslams mor, søster, samt hans tidligere forlovede, var opprinnelig ment å forklare seg i retten onsdag. Men dommeren har oppgitt at dette utgår uten å oppgi flere detaljer rundt dette.

Historisk omfattende rettssak

Den omfattende rettssaken har pågått siden i høst. Rettssaken er ventet å pågå i hele ni måneder og er den største i moderne fransk rettshistorie. Justisminister Éric Dupond-Moretti har omtalt rettssaken som «et rettslig maraton som mangler sidestykke». Dommen er ventet i slutten av mai.

Til sammen 20 personer er tiltalt i saken, mens seks andre stilles for retten in absentia. Abdeslam antas å være den eneste overlevende fra gruppen som sto bak de koordinerte angrepene.

130 personer ble drept i terrorangrepene i Paris, flesteparten av dem på en konsert med rockebandet Eagles of Death Metal i konsertlokalet Bataclan i sentrum av byen. Midt blant de 1.500 publikummerne åpnet terroristene plutselig ild midt i konserten, og to av mennene utløste etter hvert selvmordsbomber.

(©NTB)