RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tester ikke barnemedisin

Sist oppdatert:
Medisiner til barn blir ikke nødvendigvis testet på barn. Det holder å dokumentere effekten og virkningen hos voksne. Nå vil EU stille strengere krav til legemiddelindustrien.

I 2004 registrerte Statens legemiddelverk 134 dødsfall og 1735 meldinger om alvorlige og mindre alvorlige bivirkninger. Dette er en dramatisk økning i forhold til 1998, da Legemiddelverket registrerte 134 dødsfall og 795 meldinger. Fra 2-5 prosent av dødsfallene i 2004 knyttes til barn, skriver Aftenposten.

Blant de medisinene som er mest i bruk uten at effektene er tilfredsstillende kartlagt er antibiotika, smertestillende og blodtrykksmedisiner. Det hefter usikkerhet ved både dosering, potensielle bivirkninger og giftighet for nyfødte, barn og ungdom.

Fra høsten skjerper EU regelverket slik at barn får bedre dokumenterte medisiner.

- I prinsippet er ingen medikamenter testet og utviklet for bruk på barn. De medisinene som brukes av barn, blir vanligvis brukt til barn etter at de er først er benyttet en viss tid av voksne, sier professor og overlege Dag Bratlid ved St. Olavs hospital til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere