Gå til sidens hovedinnhold

Testkjører Mars-bil i sandkasse

For å perfeksjonere en manøver som kreves for å få romsonden Spirits kjøretøy ned på Mars-overflaten, leker Nasa-forskerne seg i sandkassa.

Spirit, som landet på Mars for åtte dager siden, har med seg et kjøretøy, eller rover, med seks hjul som skal samle inn prøver fra overflaten til den røde planeten.

Nå står kjøretøyet på en plattform, og forskerne har måttet utsette kjøreturen fordi rampen som roveren skulle bruke for å komme seg ned til overflaten er blokkert av luftputer som ble brukt da Spirit landet på Mars.

Nasa har forsøkt å få fjernet luftputen, men har ikke lyktes. Derfor må roveren snus for å kjøre ned en annen rampe. Dette er en komplisert operasjon som vil gå over flere dager. I mens øver forskerne seg i på manøveren i en sandkasse, melder CNN.

Den første delen av rotasjonene skal skje mandag kveld, mens ytterligere to manøvere gjøres tirsdag kveld. Går alt etter planen kan roveren kjøret ut på Mars onsdag kveld eller torsdag morgen.

Da kan innsamlingen av prøver endelig begynne, og forskerne klør i fingrene etter resultatene som kan vise om det noen gang har vært vann på Mars. Har det vært vann på planeten håper forskerne videre å finne tegn som tyder på at det har vært liv på Mars.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene