RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøffe tiltak mot nye EU-innvandrere

Sist oppdatert:
Innvandrere fra de nye EU-landene vil trolig bli møtt med strenge restriksjoner på velferdsgoder når de kommer til Storbritannia.

Tony Blair har godkjent planene for hvordan en forventet strøm av innvandrere fra de nye EU-landene skal håndteres, ifølge statsministerens kontor i Downing Street.

Detaljene i planene blir trolig ikke kunngjort før i neste uke. Men flere britiske aviser skriver allerede onsdag at borgere fra de nye EU-landene trolig vil bli tvunget til å vente lenge før de kan kreve å få nyte godt av sjenerøse, britiske velferdsgoder.

I dag er ventetiden seks måneder, men de nye planene kan bety at EU-innvandrerne ikke får full rett til velferdsgoder som boligstøtte og arbeidsledighetstrygd før etter to år, skriver avisene The Independent og Daily Mirror.

Britiske arbeidsgivere kan også bli tvunget til å søke arbeidstillatelser for personer fra de nye EU-landene, noe som ikke er nødvendig for personer fra de nåværende EU-landene, skriver The Guardian.

- Det ble oppnådd enighet om en tiltakspakke, sier en talsmann for Tony Blair tirsdag.

- Detaljene kommer til å bli kunngjort mandag av innenriksminister David Blunkett, sier talsmannen.

Tiltakene vil først bli offentliggjort for Parlamentet.

Frykter flom av flyktninger
Den historiske EU-utvidelsen 1. mai vil tillate innbyggere fra Tsjekkia, Kypros, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Slovakia og Slovenia å reise fritt innad i EU.

Men alle de eksisterende EU-landene, bortsett fra Irland, har allerede signalisert at de kommer til å innføre restriksjoner for når og hvordan borgere fra de nye EU-landene vil bli tillatt å arbeide og kreve offentlige velferdsgoder. Også Norge arbeider med overgangsordninger for arbeidstakere fra de nye EU-landene.

Tony Blair er kommet under et økende press om å foreta seg noe, og avisoppslag med advarsler om en flom av innvandrere, blant annet fra fattige sigøynersamfunn i Øst-Europa, skal ha ført til bekymring i regjeringen.

Blair sluttet seg til de nye planene på et møte med Blunkett, utenriksminister Jack Straw og arbeidsminister Andrew Smith.

- Ikke panikk
Det konservative opposisjonspartiet i Storbritannia har tidligere kalt regjeringens innvandringspolitikk inkompetent.

- Krisemøter i Downing Street bare ni uker før datoen for EU-utvidelsen viser hvilket uføre de er i, sier innenrikspolitisk talsmann David Davis.

Men arbeidsminister Smith avviser at regjeringen handler i siste liten.

- Vi har ikke panikk. Vi fremmer reguleringer som vi hele tiden har sett for oss.

Blair har tidligere antydet enda strengere kontroller, men David Blunkett avviser at Storbritannia kommer til å forby personer fra de nye EU-landene å søke jobb i landet. Tjenestemenn har påpekt at Blunketts holdning kan føre til at mange urettmessig vil gjøre krav på velferdsgoder som arbeidsledighetstrygd og medisinsk behandling.

Opp til 13.000 personer kommer til å reise inn i Storbritannia hvert år som følge av EU-utvidelsen, sier en talsmann for innenriksdepartementet til AFP.

Åtte av de ti nye EU-landene er tidligere kommunistiske stater hvor lønningene er langt lavere enn i Storbritannia.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere