RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Tøffere enn toget?

Nå frontkolliderer Nicolas Sarkozy og fransk fagbevegelse. Hvem overlever?

Torsdag stanser trolig franske tog. Det er varslet omfattende streiker. Stridstemaet er president Nicolas Sarkozys krav om endringer i pensjonsordningene for deler av offentlig sektor, for eksempel jernbaner og kraftforsyning.

Disse spesialavtalene gir blant annet rett til å pensjonere seg så tidlig som i en alder av 50 år.

Sarkozy mener ordningene har overlevd seg selv. Det er ikke lenger like slitsomt å kjøre tog. Dessuten mener han pensjonssystemet er for dyrt. Han har dessuten varslet kutt i antallet offentlig ansatte. De fagorganiserte mener presidenten forsøker å overkjøre dem, og varsler kamp.

Reagan og Thatcher
De historiske parallellene er iøynefallende. På begynnelsen av 1980-tallet lovet Ronald Reagan i USA og Margaret Thatcher i Storbritannia grunnleggende endringer, slik Sarkozy gjorde under den franske valgkampen i vår. Deler av fagbevegelsen satte hardt mot hardt, som i Frankrike.

Det toppet seg med to ekstremt bitre arbeidskonflikter.

Sommeren 1981 erklærte Reagan at en streik blant flygelederne var ulovlig. Han ga dem to døgn på å avslutte streiken. Da et fåtall gjorde det, sparket Reagan over 11.000 flygeledere umiddelbart. Det sendte sjokkbølger gjennom arbeidslivet. I dag - 26 år senere - oppdaterer de streikende fortsatt dette nettstedet.

I 1984 brøt det ut en voldsom streik blant britiske kullgruvearbeidere. Flere døde under konfliktene som oppstod. Arbeiderne fikk ikke gjennomslag for noen av sine krav, og ga opp etter et år.

Disse nederlagene svekket fagbevegelsen i USA og Storbritannia kraftig, og bidrog utvilsomt til høyredreiningen av Labour under Tony Blair.

Harde tak
Det kan bli harde tak i Frankrike også. Ordbruken er allerede utrivelig. Sosialistpartiet hevder kortvokste Sarkozys storslåtte planer reflekterer et syndrom blant små menn.

Utfallet av den kommende konflikten kan bli avgjørende for Sarkozys evne til å videreføre sine store ambisjoner. Midt på 1990-tallet hadde man en lignende situasjon. Da ga en sterkt svekket regjering opp etter lammende streiker.

Det at man har forsøkt før, men gitt opp, gir nok Sarkozy et dårlig utgangspunkt. På den andre siden later han ifølge meningsmålingene til å ha flertallet av franskmenn med seg.

Dessuten er det verdt å merke seg at organisasjonsgraden i Frankrike er svært lav, selv om det finnes sterke og radikale forbund innen nøkkelsektorer som transport. Bare rundt 8 prosent av de sysselsatte er organisert. I Norge er andelen over 50 prosent. Det svekker inntrykket av at det står brede lag bak protestene.

Følger Sarkozy i sporene til Reagan og Thatcher, blir det en retrett som sist gang – eller klarer man i Frankrike å finne et kompromiss?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Rødt lys for sparepærer
Kjønnsforskjellene minker, liksom
Skatten kan bli høyere
Roser og riser roser
Skrinn vekst i næringshager
Kan bli børskrakk
Trenger vi Norges Bank?
Kristin fant ikke bremsen
Reitens retrett
Uff, mindre byråkrati

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere