Thailands konge kritiserer søsterens forsøk på å bli statsminister

Bildet av Thailands prinsesse Ubolratana holdes opp av Thai Raksa Chart-partiets leder under en kunngjøring i valgkommisjonen i Bangkok fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Bildet av Thailands prinsesse Ubolratana holdes opp av Thai Raksa Chart-partiets leder under en kunngjøring i valgkommisjonen i Bangkok fredag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Thailands konge mener det er upassende og grunnlovsstridig at prinsesse Ubolratana vil bli statsminister.

Kong Maha Vajiralongkorn (66) er lillebroren til prinsessen, den eldste datteren til avdøde kong Bhumibol. 67 år gamle prinsesse Ubolratana skapte sjokkbølger i Thailand da hun fredag stilte som statsministerkandidat for opposisjonspartiet Thai Raksa Chart.

Prinsessen blir det første medlemmet av kongefamilien til å gå inn i partipolitikken. Hun akter å utfordre sittende statsminister og militærjuntaens håndplukkede kandidat Prayuth Chan-ocha i valget i mars.

– Å bringe et høytstående medlem av kongefamilien inn i det politiske systemet er i strid med kongelige tradisjoner og nasjonens kultur. Det er upassende, heter det i en sjelden uttalelse fra hennes bror, kong Maha Vajiralongkorn fredag.

Prinsesse Ubolratana takker folket for støtten etter fredagens kunngjøring.

– Takk for deres kjærlighet og støtte, jeg er dypt rørt, skrev hun på Instagram etter nominasjonen fra partiet som ble grunnlagt av tidligere statsminister Thaksin Shinawatras allierte.

– Jeg ønsker å påpeke at jeg har sagt fra meg min kongelige tittel, og nå er jeg en vanlig borger. Jeg har ingen privilegier i forhold til andre thailendere, tilføyer hun.

Det thailandske militæret regnes for å være blant Thailands mest monarkivennlige institusjoner.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Politikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag