*Nettavisen* Nyheter.

Thomas Piketty: - Derfor oppsto Den islamske stat

Den innflytelsesrike samfunnsøkonomen Thomas Piketty fremmer en kontroversiell teori om hva som skyldes framveksten av blant annet IS i Midtøsten. Foto: Bart Maat (Afp)

Storavis hevder dette trolig er den mest kontroversielle teorien på framveksten av Den islamske stat.

01.12.15 22:55

Den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty mener urettferdig økonomisk fordeling i Midtøsten og Iraks statssammenbrudd er årsaken til framveksten av Den islamske stat (IS).

Piketty, som står bak fjorårets bestselger «Capital in the Twenty-First Century» som omhandler økonomiske ulikheter, fremmer et nytt kontroversielt argument om økonomiske ulikheter i den franske avisen Le Monde.

Storavisen The Washington Post skriver at argumentet til Piketty «trolig er den mest kontroversielle teorien om framveksten av IS».

- Drivkraften bak terror
Piketty skriver i Le Monde at økonomiske ulikheter er den store drivkraften bak terror i Midtøsten, inkludert terrorangrepet i Paris 13. november. Videre skriver han at Vesten i stor grad kan takke seg selv for ulikhetene i den urolige regionen.

Han mener det politiske og sosiale systemet i Midtøsten er blitt skjørt som følge av at rikdommene i regionen er konsentrert hos noen få enkeltland med relativt få innbyggere.

Piketty skriver at noen få oljemonarkier mellom Egypt og Iran - inkludert Syria, Irak og Den arabiske halvøy - sitter på 60 til 70 prosent av rikdommene, mens de samme oljemonarkiene huser kun ti prosent av de vel 300 millioner menneskene som bor i dette området.

Han nevner ingen land konkret, men det er nærliggende å tro at han henviser til de rike Gulf-landene Qatar, De forente arabiske emirater, Kuwait, Saudi-Arabia, Bahrain og Oman, skriver The Washington Post.

Piketty fastslår at dette er den «regionen i verden med størst ulikheter».

«Semi-slaveri»
Videre påpeker Piketty at en svært liten andel av befolkningen kontrollerer all rikdommen, mens majoriteten, inkludert kvinner og arbeidsinnvandrere, holdes i en tilstand av «semi-slaveri».

Disse økonomiske vilkårene, ifølge Piketty, samt Vestens krigføring i regionen, brukes som en rettferdiggjøring av jihadisme (hellig krig).

Han mener kombinasjonen av økonomisk ulikheter og krigføring som kun et fåtall i regionen drar fordel av, utgjør en kruttønne for terrorisme over hele regionen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norge eksporterte varer til Saudi-Arabia for 854 millioner kroner i 2014. Bildet viser kong Salman av Saudi-Arabia. Foto: Fayez Nureldine (Afp / NTB Scanpix)

Skylder litt på Vesten
Han er skarp i sin kritikk når han gir Vesten skylden for ulikhetene i regionen, ettersom vestlige makter støtter de rike oljemonarkiene. Han trekker fram Kuwait-krigen på 1990-tallet som et eksempel, hvor vestlige makter rykket inn for å «gi oljen tilbake til emirene».

«Dette er de regimene som vestlige makter støtter politisk og militært, så glade for å få noen smuler til å finansiere sine fotballklubber, eller for å selge dem våpen. Ikke så rart at vår leksjon i sosial rettferdighet og demokrati er i liten grad ønsket velkommen av de unge i Midtøsten,» skriver Piketty.

Norsk eksport til Gulf-landene
Den totale norske eksporten til Saudi-Arabia i 2014 utgjorde 854 millioner kroner, mens importen fra Saudi-Arabia utgjorde 74,9 millioner kroner, viser tall Nettavisen har hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den norske eksporten i 2014 til Gulf-landene Qatar, De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain og Oman var på henholdsvis 467 millioner, 1,8 milliarder, 92 millioner, 200 millioner og 85 millioner kroner, ifølge tall fra SSB.

Klikk på bildet for å forstørre.

IS sto bak terrorangrepet i Pikettys hjemland, Frankrike, som krevde 130 menneskeliv. Foto: Kenzo Tribouillard (Afp)

- Kan bare føre til katastrofe
Piketty mener Vesten må ta nye grep for å nå fram til dem som ikke nyter godt av rikdommen i Midtøsten. Vesten må blant annet demonstrere, skriver Piketty, at de er mer opptatt av sosial utvikling i regionen enn de er av egne økonomiske interesser og relasjoner til de regjerende familiene.

Piketty understreker at Vesten må sørge for at oljerikdommen i Midtøsten må bidra til å finansiere «regional utvikling» og langt mer utdanning.

Piketty trekker fram utdanningsbudsjettet i Egypt som et eksempel på økonomiske ulikheter i regionen. Han påpeker at Egypt med sine 90 millioner innbyggere har et utdanningsbudsjett i 2015 på mindre enn ti milliarder dollar, mens naboene Saudi-Arabia med sine 30 millioner innbyggere hadde oljeinntekter på 300 milliarder dollar.

«En slik urettferdig utviklingsmodell kan bare føre til katastrofe,» skriver han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.