RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti mill. for å knuse Hillary

Foto: Jae C. Hong
Sist oppdatert:
Barack Obama svir av 10 millioner kroner denne helga for å knuse Hillary Clintons presidenthåp i Pennsylvania.

Foreløpig leder Clinton på de fleste meningsmålingene før det viktige primærvalget i Pennsylvania tirsdag. Men Obama leder delegatkampen suverent, og Clinton trenger en solid seier for å kunne fortsette. Hvis marginen blir liten i Pennsylvania, eller Obama vinner, er det ventet at Clintons egne rådgivere vil be henne trekke seg.

Ifølge en fersk meningsmåling fra Zogby-institutet er nå Clintons ledelse på fem prosent. Andre målinger gir Hillary en ledelse på mellom fem og ti prosent. Meningsmålingene har vært svært lite treffsikre så langt, men de fleste peker nå på at Clintons ledelse krymper.

Det betyr at Obama kan gi Clinton nådestøtet på tirsdag. Og nå svir han av penger for å få henne ut av nominasjonskampen.

Dra musepekeren over kartet for å se de foreløpig resultatene i nominasjonskampen. Artikkelen fortsetter under kartet.

For å se innholdet trenger du flashplayer 8 eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Mer å rutte med
Obama har nemlig ikke bare ledelsen kampen om antall kandidater. Hans kampanje har også en langt feitere lommebok.

I løpet av de tre dagene som gjenstår vil Obama bruke ti millioner norske kroner i reklame, skriver britiske Guardian. Det er mer enn dobbelt så mye som Hillary Clinton.

Begge kandidatene driver nå en intens valgkamp for å plukke opp så mange velgere som mulig. Obama har selv slitt i motbakke etter at han kalte arbeidsledige folk i Pennsylvania for bitre. Det ble brukt av hans motstandere som bevis på at Obama er elitistisk, og ikke klarer å samle støtte blant arbeiderklassen.

Elite-stempelet ble kritisk for John Kerry under presidentvalget i 2004, som han tapte mot George W. Bush.

Artikkelen fortsetter under bildet

Clinton taper direktevalget
Pennsylvania har en like demografisk profil som nabostaten Ohio som Clinton vant med 11 prosent av stemmene. Clinton må trolig vinne Pennsylvania med en lignende margin for å holde hodet over vannet framover.

Barack Obama vil med all sannsynlighet har flere direktevalgte delegater før demokratenes landsmøte i august. Det betyr at Clinton må overbevise 795 superdelegater om at hun er den personen som er best skikket til å vinne over John McCain.

Hun må også overbevise superdelegatene om å gå mot «folkeviljen», nemlig flertallet av de direktevalgte delegatene. Det gjør det ikke bedre for Clinton at Obama leder med 20 prosent i en nasjonal meningsmåling utført for Newsweek.

- Superdelegatene bør vise kort
Partisekretær hos Demokratene, Howard Dean, er utålmodig. Han vil at superdelegatene skal vise flagg så snart som mulig. Hvis ikke vil partiet gå inn i presidentvalgkampen delt, og for sent, mener han.

- Jeg trenger at de sier hvem de støtter, og de må begynne nå. Vi kan ikke gi slipp på to eller tre måneders valgkamp og lindringstid. Vi må vite hvem vår nominerte er, sier Dean.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere