Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti øl ble til 40 år i Nord-Korea

Foto: REUTERS/Issei Kato
Sist oppdatert:
Ti øl og ungdommelig overmot kostet soldaten Charles Robert Jenkins 40 år i Nord-Korea. Nå angrer han.

- Jeg gjorde en stor brøler av livet mitt. Men den ene tingen jeg gjorde riktig, var å få døtrene mine ut av Nord-Korea, sier den tidligere amerikanske soldaten i et intervju med tidsskriftet Time.

I 1965 gjorde Jenkins tjeneste ved den demilitariserte sonen mellom Nord-og Sør-Korea. Etter å ha hørt rykter om at avdelingen hans ville bli sendt til Vietnam, bestemte 24-åringen seg for å rømme til Nord-Korea.

Sersjanten fra Nord-Carolina tømte ti øl før han snek seg mellom vaktpostene over til den andre siden. Etter en tid fant han seg en japansk kone. Hun var blitt bortført fra Japan for å lære nordkoreanerne japansk. Sammen fikk paret to døtre. De ville gjerne myndighetene trene som spioner, fordi de hadde farens vestlige utseende.

Kona, Hitomi Soga, fikk reise tilbake til Japan i 2002. Etter at den nå 64 år gamle Jenkins fikk lov til å reise fra Nord-Korea, ble han gjenforent med kona og døtrene i Jakarta i Indonesia.

Etter løslatelsen meldte Jenkins seg for amerikanske offiserer i Japan. På grunn av dårlig helse, ble dommen mild. Han ble sparket fra hæren og dømt til 30 dagers fengsel for å ha desertert og hjulpet fienden.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!