RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti strake seire for Obama

Sist oppdatert:
John McCain og Barack Obama fortsatte seiersrekka i natt.

Barack Obama påførte Hillary Clinton nok et nederlag i demokratenes nominasjonsvalg i kampen om delegatene fra Wisconsin i natt. Da mer enn halvparten av stemmene var talt opp hadde Obama fått 56 prosents oppslutning, mens Clinton hadde en oppslutning på 43 prosent.

Ifølge CNNs prognoser vinner også Obama klart på Hawaii.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

218072

Dette er Obamas tiende strake seier. Han har vunnet alle oppgjørene i demokratenes nominasjonskamp siden «supertirsdagen» tidlig i måneden.

LES OGSÅ: Konekamp i USA-valget

- Må vinne stort
Nå rettes oppmerksomheten mot de to store statene Ohio og Texas 4. mars. Clinton er avhengig av å gjøre det bra i disse delstatene for å fortsatt henge med i kampen om å bli partiets kandidat foran valget, mener analytikere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Professor Nathaniel Persily ved Columbia University of Law sier at New York-senatoren ikke bare er avhengig av å vinne begge steder, hun må også vinne stort, sier han.

- Om hun taper de statene, er hun ute, sier han til Reuters.

De to kandidatene har allerede startet valgkampen i delstatene hvor 334 delegater er i potten. I natt snakket både Clinton og Obama til velgerne i direktesendte tv-overføringer fra henholdsvis Ohio og Texas.

Ventet McCain-seier
CNN utropte i natt John McCain som vinner av valgene både i Wisconsin og Washington. Seirene var ikke overraskende, og Mike Huckabee har ikke et fnugg av sjanse til å blir republikanernes kandidat til valget. Han nekter likevel å gi opp kampen og tvinger dermed McCain til å fortsette sin kampanje.

Da natten ble innleder hadde McCain støtte fra 835 delegater, mot Huckabees 243 delegater. Han trenger 1191 delegater for å bli partiets kandidat.

Da nærmere halvparten av stemmene i Wisconsin var talt opp, viste resultatet at McCain fikk 54 prosent av stemmene, mot Huckabees 37 prosent.

- Jeg blir vårt partis presidentkandidat, innledet en selvsikker McCain sin seierstale få minutter etter at valglokalene i delstaten hadde stengt dørene.

I talen la han vekt på at han var kandidaten med lengst erfaring. Med tydelig henvisning til Obama sa McCain at amerikanske velgerne ikke skulle la seg forføre av «tomme krav om forandring».

Resultater i natt
Demokratene Barack Obama og Hillary Clinton kjempet om 74 delegater i Wisconsin, mens det holdes caucus-møter om 20 delegater på øyriket Hawaii, hvor Obama tilbrakte store deler av barndommen.

Ifølge en opptelling fra AP startet Obama natten med støtte fra 1281 delegater, mens Clinton følger hakk i hæl med 1218 delegater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere