Gå til sidens hovedinnhold

Ti tips til å holde barna dine trygge på ferie

Organisasjonen «Missing Children Europe» har listet opp ti råd om hvordan en kan holde barna sine trygge på ferie, og spesielt på utenlandsferie.

Sommerferien står for tur og mange barnefamilier vender snuten mot sydligere strøk. Stort sett går det bra, men ferietid kan også by på en rekke utfordringer. Den verste frykten er at barnet ditt går seg bort eller forsvinner - på stranden, på sightseeing eller på en kveldstur etter middag i en ukjent ferieby.

Organisasjonen «Missing Children Europe» har listet opp ti råd om hvordan en kan holde barna sine trygge på ferie, og spesielt på utenlandsferie.

1. Ha en god kommunikasjon med barna dine. Oppfordre dem til å snakke med deg, fortelle deg hvem de leker med og alltid spørre deg om det er greit at de går et sted.

2. Lær barna dine hva som er greit og hva som ikke er greit. Lær barna dine at kroppen deres tilhører dem, og at de skal si «nei» hvis noen foreslår å gjøre noe de ikke er komfortabel med. Forklar dem forskjellen på en «god hemmelighet» og en «dårlig hemmelighet».

3. Lag avtaler og regler. Når du er på farten, bli enige om et enkelt «samlingspunkt» i tilfelle dere mister hverandre, og ikke glem å gå gjennom reglene for hvor de får lov til å gå. Vet han eller hun under hvilke omstendigheter de kan oppsøke voksne for hjelp? Eller hvem som er en tillitsfull person eller myndighet?

4. Lær barna dine å lære seg grunninformasjon utenat. Kan barnet ditt hele navnet sitt eller adressen sin? Kan han eller hun nødnummeret? Kan hun eller han ditt nummer?

5. Synlighet kan være nyttig. Lyse og fargerike klær gjør det enklere å få øye på barn i befolkede områder.

6. Armbånd med telefonnummeret ditt kan være nyttig for små barn. Lær dem at hvis de går seg bort, må de oppsøke politi eller en annen foreldre og vise dem armbåndet og be dem ringe deg.

7. Lagre telefonnummeret 116 000 på telefonen din i tilfelle barnet ditt blir borte. 116 000 er et nødnummer som er tilgjengelig i hele Europa for barn og foreldre som er rammet av barneforsvinning. Dette gratisnummeret tilbyr profesjonell, sosial, psykologisk, administrativ og juridisk støtte døgnet rundt.

8. Lag avtaler med barnets andre forelder før utenlandsreise. Barnebortføring gjort av én forelder skjer ofte i feriesesongen – en forelder reiser til utlandet med barnet og bestemmer seg for å bli værende i et annet land. Som forelder trenger man tillatelse fra den andre forelderen for å flytte til et annet land med barnet. Hvis ikke, anses det å flytte til et annet land med barnet, som en kriminell handling, selv om dere har delt omsorgsrett. Lag konkrete avtaler med den andre forelderen om detaljer rundt ferien før avreise.

9. Vær forberedt og vit hva du skal gjøre om barnet ditt blir borte. Gå til det siste stedet du så ham eller henne eller til et sted hvor hun eller han kan tenkes å gå. Små barn kan ha blitt tiltrukket av ballonger, vann, musikk etc. Hvis du fortsatt ikke finner dem, kontakt det lokale politiet, som kan umiddelbart iverksette en etterforskning, og kontakt nødnummeret 116 000 for savnede barn for å få informasjon, hjelp eller støtte.

10. Alle små ting hjelper: Last ned notfound-applikasjonen på notfound.org.

Både Missing Children Europe og EU-kommisjonen har jobbet for at EU-landene skal ha et felles nødnummer for varsling av savnede barn. Nødnummeret er 116 000. EU-landene har også opprettet felles varslingsmekanismer som skal styrke politisamarbeidet på tvers av landegrenser i bortføringssaker.

Les mer

Så mange barn ble kidnappet i fjorReklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her