Tiden er ute for halshuggings-truet

Sør-Korea står fast på beslutningen om å sende sørkoreanske soldater til Irak, til tross for truslene fra en islamistisk gruppe om å halshogge et koreansk gissel i Irak.

21.06.04 21:48

Det var ingen livstegn å høre fra kidnapperne etter at fristen de hadde gitt Sør-Korea gikk ut mandag kveld. I en video vist søndag truet de med å halshogge den 33 år gamle tolken Kim Sun-il, dersom sør-koreas regjering ikke i løpet av mandag omgjorde beslutningen om å sende flere soldater til Irak.

Videoen viste en fortvilet Kim som tryglet for sitt liv og ba Sør-Koreas regjering gjøre om sine planer. –Vær så snill, kom dere ut herfra. Jeg vil ikke dø. Mitt liv er viktig, skrek han inn i kamera.

Men en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet avviste gisseltakernes krav som uakseptabelt.

Regjeringen sendte derimot en delegasjon på seks personer til Jordan for bidra til å forhandle fram en frigivelse av Kim Sun-il.

Sør-Koreas utenriksminister har drøftet saken med en rekke kolleger i andre land, men det er for tidlig å si om det er aktuelt å forhandle med gisseltakerne, sier utenriksminister Ban Ki-moon.

3000 soldater
Gisseltakerne krever at Sør-Korea unnlater å sende ytterligere 3.000 soldater til de kurdiske områdene i Nord-Irak. Sør-Korea har fra før 660 ingeniører og medisinsk personell i Irak.

- Hensikten med å sende soldater er å hjelpe Iraks folk med å gjenoppbygge økonomien. Vi kommer ikke til å delta i noen offensive militære operasjoner. Det finnes ingen slike grunner som dem kidnapperne oppgir for å kidnappe en koreaner, sier utenriksminister Ban.

Elleve gisler
33-åringen Kim Sun-Il jobbet for Gana General Trading i Irak da han ble kidnappet torsdag. Sjefen for selskapet, Kim Chun-ho, sier til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at en ansatt har prøvd å forhandle med kidnapperne.

Han sier også at gisseltakerne holder et titall andre utlendinger fanget, blant dem en europeisk journalist og flere ansatte i det amerikanske selskapet Halliburton.

Halliburton er kjent for sine forbindelser med USAs visepresident Richard Cheney og har fått mange byggeoppdrag i Irak.

En amerikanske militær talsmann i Bagdad sier at amerikanerne ikke kan bekreftet at flere gisler holdes sammen med sørkoreaneren.

Frist
Kim Sun-il ble tatt til fange utenfor Falluja torsdag, dagen før den sørkoreanske regjeringen kunngjorde at utplasseringen av de 3.000 soldatene begynner i august.

Søndag viste TV-kanalen Al-Jazeera et videoopptak der 33-åringen trygler sørkoreanske myndigheter om å redde livet hans.

Kidnapperne ga Sør-Korea en frist på 24 timer fra søndag kveld.

- Vi ber dere trekke styrkene deres ut av vårt land, og ikke sende flere soldater. Hvis ikke vil vi sende dere denne koreanerens hode, sa en av kidnapperne som sto sammen med flere andre rundt gisselet.

Det har vært kraftig motstand i Sør-Korea mot å sende soldater til Irak. Men statsminister Roh Moo-hyun mener det er avgjørende å støtte landets viktigste allierte, USA.

Al-Zarqawi
Ifølge et banner som ses i bakgrunnen på opptaket er navnet på gruppa som truer med å drepe sørkoreaneren, Jama’at al-Tawhid og Jihad. Gruppa blir angivelig ledet av Abu Musab al-Zarqawi, som ifølge USA er terrornettverket al-Qaidas leder i Irak.

I mai la al-Zarqawis gruppe ut en video på internett, som angivelig viste halshoggingen av amerikaneren Nick Berg i Irak, og før helga ble amerikaneren Paul Johnson halshogd av al-Qaida-medlemmer i Saudi-Arabia.

©NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag