RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tiden snart ute for japanske gisler

Japans statsminister Junichiro Koizumi ser ingen utvei for gislene som holdes fanget av opprørere i Irak. Klokken 15 truer gisseltakerne med å drepe én av dem.

Den 18-årige frivillige arbeideren Noriaki Imai, bistandsarbeideren Nahoko Takato (34) og den 32 år gamle kameramannen Soichiro Koriyama holdes av en gruppe som kaller seg Mujahedin-brigaden.

Gisseltakerne har truet med å brenne gislene levende dersom ikke Japan trekker sine styrker ut av Irak. Søndag ble fristen gitt til japanske myndigheter forskjøvet til klokka 15 mandag.

Motstridende informasjon
De siste dagene har det kommet mange og motstridende meldinger om de tre gislene. Noen av meldingene har gått ut på at de skal være i trygghet, eller til og med løslatt, men disse har raskt blitt avvist av japanske tjenestemenn.

Heller ikke mandag hadde landets statsminister nyheter om gislene.

- Informasjonen varierer og vi har så langt ikke vært i stand til å bekrefte fakta. Det er vanskelig å vite hva som er fakta og hva som er oppdiktet, sa Koizumi, ifølge AP.

Han holdt imidlertid fast på at han ikke vil gi etter for kidnappernes krav.

- Styrkene gjør humanitære oppgaver og driver gjenoppbyggingsarbeid. Det er ikke noe vanlige mennesker kan gjøre. Vår politikk er ikke endret, sa Koizumi, ifølge NTB-Reuters-AFP.

Møtte Cheney
Koizumi hadde mandag møter med USAs visepresident Dick Cheney , som er på besøk i landet. Ikke uventet ga Cheney sin støtte til Koizumis synspunkter. Han sa også at USA gjør alt de kan for å hjelpe den japanske regjeringen med å løse gisseldramaet.

Men flere hundre mennesker demonstrerte for fjerde dag på rad nær statsministerens kontor med krav om å hente de 550 soldatene hjem.

Gjentatte ganger har familiene til de tre gislene øynet håp om at deres kjære vil bli løslatt, bare for å bli skuffet gang på gang.

Mezher Dulaimi, som har utnevnt seg selv til megler, hevdet tidligere mandag å ha gjort framskritt i forhandlingene om de tre. Men en japansk diplomat avviste dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere