Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes dyreste OL

Russland og Putin satser enorme summer på OL i Sochi i 2014.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det sto mellom russiske Sotsji ved Svartehavet og sørkoreanske Pyeongchang i den siste OL-avstemningen, etter at østerrikske Salzburg forsvant ut av dansen etter den første avstemningen.

NA24 - din næringslivsavis

Flertallet av medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOC) gikk inn for Sotsji, med fire stemmers overvekt. Det blir første gang Russland arrangerer en vinterolympiade. Det tidligere Sovjetunionen arrangerte sommerlekene i Moskva i 1980. Men dette blir det klart dyreste mesterskapet avholdt i landet.

Atskillig mer
Russland har nemlig vedtatt at rundt 70 milliarder kroner skal sprøytes inn i opprustningen av Sotsji, ifølge Pravda. Ru.

Den enorme summen tilsvarer 12 milliarder dollar. Til sammenligning kostet lekene i Nagano to milliarder dollar, lekene i Salt Lake City i 2002 kostet 1,32 milliarder dollar og forrige vinter-OL i Torino kostet 2,7 milliarder euro.

Store deler av pengene vil gå til oppbygging og utbedring av infrastrukturen i regionen, men det er også store mangler når det kommer til anlegg. Og dermed mener russiske myndigheter at lekene i Sotsji ikke bare vil blir de mest kostbare, men også de mest moderne.

Pengestrømmene i Russland er ofte uklare slik at det kan være vanskelig å skille mellom private og statlige investeringer. Men allerede er det klart at flere av nasjonens største selskaper allerede nå pøser penger inn i området.

Kan hjelpe Putin
Sjefstrategen for Alfa Bank i Moskva, Chris Weafer, sier i et notat til investorene at lekene vil gi den russiske økonomien en oppsving på minst 15 milliarder dollar, men at de kan ha en enda større betydning for Putin, ifølge Pravda. Ru.

Grunnloven forbyr nemlig Putin å stille til gjenvalg for tredje gang på rad, men Putin har tidligere hintet om at han vil beholde innflytelsen og dermed spekuleres det i at han kan tenke seg å stille til presidentkandidaturet i 2012, og her kan OL være en god hjelp.

- President Putin har personlig ledet kampanjen om å få lekene til Russland, og det vil hjelpe til å beholde både hans popularitet og publikumsprofil. Det kan også, sannsynligvis, hjelpe til å holde muligheten for et nytt valgforsøk i 2012 åpent, skriver Wafer i notatet, ifølge avisen.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet