*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes verste seriemorder

Denne uka er det ventet at spedbygde Gary Leon Ridgway (54) tilstår minst 48 drap. Ingen annen seriemorder i USA har så mange liv på samvittigheten.

03.11.03 10:09

Ridgway er en spebygd mann med tykke brilleglass. Han har vært gift tre ganger, har ett barn.

Denne uka er det ventet at han erklærer seg skyldig i minst 48 drap, opplyser kilder med kjennskap til saken til Associated Press. Ridgway vil dermed ha flere drap på samvittigheten enn noen annen seriemorder i USAs historie.

«Green River Killer»
Den 54 år gamle mannen har jobbet i en årrekke som maler hos lastebilprodusenten Kenworth. Han ventes også å tilstå at han er drapsmannen kjent som Green River-drapsmannen, oppkalt etter elva sør for Seattle i den amerikanske delstaten Washington, hvor hans første ofre ble funnet.

På 1980-tallet dukket det stadig opp levninger av kvinner ved kløfter, elver, flyplasser og motorveier. Etterforskere kom fram til at 49 av kvinnene sannsynligvis var drept av Green River-drapsmannen.

Mistenkt
Ridgway har vært mistenkt i saken helt siden 1984, da kjæresten til drepte Marie Malvar sa at han hadde sett henne gå inn i Ridgways bil. Den gangen ble han imidlertid strøket fra listen over mistenkte.

I 1987 ble Ridgways hus ransaket og etterforskerne tok en spyttprøve. Dette var imidlertid før DNA-teknologien var kommet så langt at det var mulig å koble ham til DNA-spor som var funnet på tre av drapsmannens tidligste ofre.

30. november 2001 hadde etterforskerne samlet så mye bevis at Ridgway ble arrestert. Først nektet han for anklagene, men da han etter hvert forsto at han risikerte dødsstraff, begynte Ridgway å samarbeide for å beholde livet.

Tilsto 48 drap
Han har tilstått 42 av de 49 drapene etterforskerne mener han har begått, i tillegg til seks som ikke står på listen, sier kilder til AP. Det viste seg nemlig at drapene hadde fortsatt lenge etter at myndighetene trodde Green River-morderen hadde forsvunnet.

Det siste offeret på politiets liste forsvant i 1984, men Ridgway har tilstått ett drap i 1990 og ett i 1998. Dette har forbauset kriminologer.

- De stopper vanligvis med en gang de er identifisert som mistenkte. Ridgway er en sjelden type, selv blant hans likemenn, med at han har klart å unngå pågripelse så lenge, sier direktør Jack Levin ved Northeastern University i Boston til AP.

Bundy: - Drepte 30
John Wayne Gacy, som drepte gutter og menn i Chicago på 1970-tallet, ble dømt for 33 drap. Ted Bundy tilsto over 30 drap, men ble bare dømt for tre drap før han ble henrettet.

Trolig unngår Gary Leon Ridgway dødsstraff. I stedet venter sannsynligvis livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.