Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina

Arkivbilde fra 2017 av tidligere Interpol-sjef Meng Hongwei. Han er nå funnet skyldig i hjemlandet Kina i å ha mottatt bestikkelser. Foto: AP/NTB scanpix

Arkivbilde fra 2017 av tidligere Interpol-sjef Meng Hongwei. Han er nå funnet skyldig i hjemlandet Kina i å ha mottatt bestikkelser. Foto: AP/NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Interpols tidligere sjef Meng Hongwei har erklært seg skyldig i korrupsjon under en rettssak i Kina, ifølge statlige kinesiske medier.

20.06.19 10:26

Han innrømmet torsdag å ha mottatt bestikkelser tilsvarende 19 millioner kroner, skriver avisa Folkets Dagblad. Dommen og fengselsstraffen vil bli forkynt på et senere tidspunkt.

Retten sier at Meng mellom 2005 og 2017 misbrukte sine stillinger som henholdsvis viseminister for offentlig sikkerhet og sjef for Kinas maritime politibyrå. Mistilliten besto i at han gjorde folk tjenester mot å få penger som motytelser.

Meng ble formelt pågrepet i april etter at han ble utvist fra kommunistpartiet og mistet retten til å ha offentlige verv.

Meng ble valgt til president i den internasjonale politiorganisasjonen Interpol i 2016, men mandatet på fire år fikk en brå slutt da han forsvant under en reise fra Frankrike til Kina sent i september i fjor. Hans hustru meldte ham savnet i begynnelsen av oktober.

Interpol ble ikke informert og måtte komme med en formell henvendelse til Kina for å få greie på hva som hadde skjedd. Først mange dager senere opplyste Kinas byrå for bekjempelse av korrupsjon at Meng var under etterforskning og at han hadde fått avskjed.

Franske myndigheter stanset videre etterforskning da det ble klart at han satt i forvaring i Kina. Men Frankrike har gitt politisk asyl til den tidligere Interpol-sjefens kone, Grace Meng, noe regjeringen i Kina har reagert sterkt på.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.