*Nettavisen* Nyheter.

Tidligere Mossad-agent kan bli statsminister

Den tidligere Mossad-agenten Tzipi Livni er klar favoritt til å overta som Israels nye statsminister.

Mer enn 70.000 medlemmer av Israels regjeringsparti Kadima skal onsdag stemme på ny partileder. Den sittende partilederen Ehud Olmert trekker seg grunnet en rekke korrupsjonsanklager.

Utenriksminister Tzipi Livni har ifølge meningsmålingene en oppslutning på over 40 prosent i partiet. Kampen om å bli statsminister står mellom henne og transportminister og tidligere forsvarssjef Shaul Mofaz, som ifølge målingene ligger 20 prosent under Livni.

Hvis ingen av kandidatene får over 40 prosent av stemmene blir det avholdt nyvalg i partiet neste uke.

Olmert har sagt han vil trekke seg som statsminister så fort partiet har valgt en ny leder. Han blir sittende som midlertidig statsminister fram til den nye kandidaten danner en ny regjering.

Tobarnsmor og eksagent
Hvis Livni vinner valget blir hun den første kvinnelige statsministeren i Israel på 30 år. Hun er mor til to og har en bakgrunn som hemmelig agent for den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Livni leder forhandlingene med å utarbeide en tostatsløsning med palestinerne, men hun nekter å forholde seg til George W. Bushs visjon om å få på plass en avtale før året er omme.

- Vi ønsker å komme fram til en avtale hvor vi kan slå fast at konflikten er over. Og for å gjøre det, så trenger vi tid, sier Livni.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiske utfordringer
Israel står overfor en vanskelig tid med stadig nye trusler fra Iran og Syria, samt kompliserte fredssamtaler med palestinerne.

Den nye statsministeren står også overfor en rekke politiske utfordringer på hjemmebane. Den sittende koalisjonsregjeringen er svært sårbar og det er fare for at forsvarsminister Ehud Barak kan trekke seg ut av regjeringen. Det vil i så fall føre til et nytt parlamentsvalg i Israel.

Barak leder det israelske arbeiderpartiet, som er det nest største regjeringspartiet. Ved et nytt parlamentsvalg kan Barak forsøke å posisjonere seg, men meningsmålinger viser at han kan slite med å få den nødvendige støtten i befolkningen.

Noen politiske analytikere tror derimot at tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som leder opposisjonspartiet Likud, kan komme til å kapre statsministerposten ved et nytt parlamentsvalg.

Kilder: The Times, CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag