RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidligere NATO-sjef nektet innreise til USA


NATOs tidligere generalsekretær Javier Solana. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
NATOs tidligere generalsekretær Javier Solana. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
NATOs tidligere generalsekretær Javier Solana har fått avslag på sin elektroniske søknad om innreise til USA. Begrunnelsen er at han har vært i Iran.

– Dette var ganske smålig gjort, sier Solana til spansk TV. Han hadde søkt om elektronisk innreisetillatelse til USA, såkalt ESTA-søknad, men fikk avslag.

Solana, som var NATOs generalsekretær fra 1995 til 1999, var i Iran i 2013 for å overvære innsettelsen av Hassan Rouhani som president.

– Det er en algoritme i et amerikansk datasystem. Hvis den vet at du har vært i Iran nylig, så plukker de deg ut av systemet. Jeg var invitert som representant for alle dem som deltok i forhandlingene, sier spanjolen med henvisning til de internasjonale atomforhandlingene med Iran. Avtalen ble undertegnet to år senere, i 2015.

Personer fra Norge, EU-land og en del andre land trenger ikke vanlig visum for å reise inn i USA, men må derimot søke elektronisk innreisetillatelse gjennom ESTA-programmet.

Men siden 2015 får ikke personer fra disse landene som har vært i Iran, Irak, Syria, Sudan, Libya eller Somalia, innreisetillatelse via ESTA-programmet, men må søke om vanlig visum til USA.

– Av og til må man reise til noen av de mest kompliserte landene for å holde forhandlingene i gang, sier Solana.

Han sier han ikke har gitt opp og vil prøve å få visum til USA.

– Jeg må dra tid, jeg jobber der. Jeg er professor ved flere universiteter der, legger han til.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere