RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til angrep på oljenasjoner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Amerikanerne ser rødt av den rekordhøye prisen på drivstoff.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tirsdag godkjente Representantenes hus, med overveldende flertall, et lovforslag som gir landets justisdepartement tillatelse til å saksøke oljekartellet OPECs medlemsland for prissamarbeid og produksjonsbegrensning, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Den siste tidens eskalerende oljepris toppet seg tirsdag da den amerikanske lettoljen WTI for alvor nærmer seg 130 dollar fatet. På råvarebørsen i New York sluttet den tirsdag opp 2 dollar til 129,07 dollar, etter å ha vært oppe i 129,45 dollar.

Dette har medført at pumpeprisene på bensin, i det kjøreglade landet, til stadighet har satt nye prisrekorder, og det får politikerne til å se rødt.

Med 324 mot 84 stemmer vedtok representantene at OPEC-medlemmer som Saudi-Arabia, Iran og Venezuela kan bli nødt til å følge de samme konkurranselovene som amerikanske selskaper må følge.

- Dette vedtaket garanterer at oljeprisen vil reflektere de økonomiske lovene om tilbud og etterspørsel, i stedet for vill spekulativ og muligens ulovlige aktiviteter, sier Steve Kagen, representant for demokratene, ifølge Associated Press.

Truer med veto
Men for at et søksmål skal bli en realitet må senatet først godkjenne forslaget, samt at mye tyder på at USAs president kan ha andre planer. Bush truer nemlig med veto og mener at et søksmål mot kartellet er en dårlig idé.

Bush administrasjon hevder at ved å gå til angrep på OPEC-investeringer i USA som en kilde for erstatninger sannsynligvis «vil føre til motangrep mot amerikanske interesser i de landene og føre til en reduksjon i oljen som er tilgjengelig for amerikanske raffinerier», ifølge Associated Press.

De statlig eide oljeselskapene til flere av OPECs medlemsland eier amerikanske raffinerier, og selv om den utenlandske investeringen i USAs oljeinfrastruktur har avtatt det siste tiåret advares det mot at disse kan bli skadelidende.

Men fordi flertallet i representantenes hus var såpass overveldende kan det bli vanskelig for Bush å få lagt ned et veto.

Øker produksjonen
Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi sa på fredag at landet vil øke sin produksjon med rundt 3,3 prosent til 9,45 millioner daglige fat.

Økningen kom etter at George W. Bush landet i Saudi-Arabia for å ha samtaler med kong Abdullah om å øke oljeproduksjonen.

Ifølge Bloomberg har OPECs president Chakib Khelil sagt at produksjonsøkningen ikke vil dempe prisøkningen, fordi oljeprisen ikke har blitt drevet frem av tilgangen, men av den svake dollaren.

Ekspertene har tidligere uttrykt delte meninger om Saudi-Arabia kan øke produksjonen betydelig. Spesielt er det usikkerhet om hvor mye ekstra kapasitet landet har når det gjelder den letteste, mest attraktive ojlen som er mest etterspurt av raffineriene.

OPEC, som står for over 40 prosent av verdens produksjon, har på de tre foregående møtene sine vedtatt å holde tappekrana på stedet hvil.

Det mektige oljekartellet består i dag av 13 medlemsland de er Qatar, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Venezuela, Nigeria, Indonesia, Iran, Irak, Kuwait, Algerie, Angola, Ecuador og Libya.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Norge er ikke medlem av OPEC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere