Til den ytterste planet

Romskipet «New Horizons» skytes opp tirsdag kveld, og blir den første romsonden som skal besøke Pluto og månen Charon. Her kan du se oppskytingen direkte.

17.01.06 21:22

Ingen romsonder har tidligere besøkt planeten, og selv ikke romteleskopet Hubble klarer å se detaljer på Plutos iskalde overflate.

Oppskytingen skulle etter planen foregå klokken 19.24 norsk tid, men er utsatt fire ganger, sist til 21.05 norsk tid, ifølge NASAs hjemmeside.

Dette skyldes vind, samt et problem med antennesystemet Deep Space Network, ifølge NASA.

Her kan du se en direkte overføring av oppskytningen på Nasas hjemmesider (ekstern lenke).


Svake bilder
- Romteleskopet Hubble har klart å ta bilder av noen konturer på planetoverflaten, men disse er svært svake, så vi vet ikke hva det er, sier romfartsekspert Erik Tandberg til Kanal 24.

(Se bilder av planeten nederst i saken).

Romsonden skytes etter planen opp med en Atlas V-rakett fra Kennedy Space Center i Florida.

Deretter skal «New Horizons» krysse hele solsystemet på rekordtid og foreta forbiflygninger over Pluto og planetens tre måner i 2015.

Raskeste sonde
Med sine 58.000 kilometer i timen er sonden den raskeste noen sinne. Sonden kommer til å nå jordas måne på ni timer, og ankomme Jupiter 13 måneder senere. Der vil den bruke planetens voldsomme gravitasjon som en «slynge», og derved spare fem år på den 4,8 milliarder kilometer lange ferden til Pluto, melder Associated Press.

Pluto ble oppdaget av astronomen Clyde Tombaugh i 1930.

Uvanlig planet
Planeten har en diameter på 2360 kilometer, og er det mest lyssterke himmellegemet i den delen av solsystemet som kalles Kuiper-beltet.

- Pluto er ikke en planet i samme forstand som de andre åtte planetene i vårt solsystem. Den er sannsyligvis et såkalt Kuiper-belteobjekt, sier Tandberg til Kanal 24.

I dette beltet ytterst i solsystemet finnes det tusenvis av objekter i stein og is, inkludert små, halvformede planeter. Etter å ha besøkt Pluto reiser «New Horizons» videre inn i dette beltet.

Planetfoster
- Kuiperbeltet vet vi også svært lite om, og sonden skal videre ut i beltet for å studere ihvertfall et av legemene der, sier Tandberg.

Forskerne tror studiet av disse «planetfostrene» vil hjelpe dem å forstå hvordan planetene ble dannet.

Hør hele intervjuet med romfartsekspert Erik Tandberg på Kanal 24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.