RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til hastesamtaler på Sri Lanka

Statssekretær Vidar Helgesen i UD
Statssekretær Vidar Helgesen i UD Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX
Torsdag følger statssekretær Vidar Helgesen opp en fersk appell til Norge om å ta initiativ til nye fredssamtaler på Sri Lanka.

Besøket finner sted kort tid etter at lokale fredsakvitister uttrykte sterk bekymring over den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet.

Appell til Norge
Onsdag møttes 20 lokale fredsgrupper i hovedstaden Colombog med appell til Norge om å få arrangert nye fredssamtaler mellom regjeringen og ledere for opprørsstyrkene.

Årsaken er opptrapping av voldsbruk i konflikten på Sri Lanka som truer våpenhvileavtalen norske diplomater var med på å få i stand for tre år siden.

Angrep av mistenkte opprørere på regjeringssoldater og politikere, samt kamper mellom ulike fraksjoner innenfor Tamil-tigrene har resultert i mengder av døde de siste månedene.

Separatistene i Tamil-tigrene begynte for alvor kampen for frigjøring i 1983. De krever en selvstendig stat for tamilene, og beskylder sinhalesermajoriteten for diskriminering. Innen våpenhvileavtalen ble undertegnet i februar 2002, var 65.000 personer drept.

Fredssamtaler i fire dager
Vidar Helgesen og hans delegasjon er planlagt å ankomme Sri Lanka torsdag. Under det fire dager lange besøket skal Helgesen møte representanter for Sri Lankas regjering samt besøke opprørerkontrollerte områder i nord, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere