*Nettavisen* Nyheter.

Tilbyr foreldreløse på SMS

En sms med tilbud om foreldreløse barn er fanget opp av Unicef. FN frykter at mange barn som mistet foreldrene i jordskjelvkatastrofen står i fare for å bli bortført til pedofile.

FN sa tirsdag at det er bekymring for at kriminelle vil forsøke å bortføre barn som er blitt foreldreløse eller kommet bort fra sine foreldre etter jordskjelvkatastrofen.

Barnetilbud på SMS
Organisasjonen har mottatt rapporter om personer som har gitt seg ut for å være fosterforeldre til barn som er fraktet til Indonesia og Malaysia for å bli solgt. De frykter at barna kan bli solgt til pedofile og seksuelt misbrukt, melder Reuters.

UNICEF ble alarmert da en av deres ansatte i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur fikk en tekstmelding som tilbudte foreldreløse barn.

Tilbudt foreldreløse barn
«300 foreldreløse barn i alderen 3 til 10 år fra Aceh adopteres bort. Alt papirarbeid vil bli tatt hånd om. Ingen betaling. Vennligst oppgi alder og kjønn på ønsket barn», lød tekstmeldingen, ifølge UNICEF-talsmann John Budd.

Selv om det oppgis at det ikke kreves betaling sier Budd:

- Om du leser den meldingen, og den stemmer, har de enten 300 foreldreløse barn til salgs, eller så har de kapasitet til å bortføre barn ut fra de tilbakemeldingene de får, sier han til Reuters.

Sky News skal tirsdag ha fått ubekreftede rapporter om at barn skal være forsøkt auksjonert bort på internett etter katastrofen. UNICEF på Sri Lanka ga i helga uttrykk for at foreldreløse barn står i fare for å bli misbrukt etter at en 17 år gammel jente ble gjengvoldtatt etter katastrofen.

Leter etter svensk 12-åring
En av de man frykter kan ha blitt bortført er 12 år gamle Kristian Walker. Politiet etterforsker nå om han kan være kidnappet i Thailand.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den svenske 12-åringen ble sist sett på sykehuset Tai Mueng i Phuket sammen med en mann av europeisk utseende. Tre ansatte på sykehuset har bekreftet at den lille gutten lå på sykehuset et par dager etter flomkatastrofen.

- Jeg er nødt til å få vite hva som har skjedd med min sønn, sier guttens far, Dan, til Aftonbladet.

«Tsunami-generasjon» av barn
Trolig er så mange som en tredel av dødsofrene etter jordskjelvkatastrofen barn. Flerfoldige tusener av barn har samtidig mistet sine foreldre og er veldig sårbare i den desperate situasjonen som hersker i katastrofeområdet.

- 26. desember 2004 er den dag som vil bli husket for oppløste hjem, splintrede liv og en hjemsøkt generasjon. Når vi tenker på barna, tenker vi spesielt på hva traumene vil bety i årene som kommer, sa talskvinne for UNICEF i Geneve, Wivina Belmonte til Reuters.

Ifølge Belmonte er innvirkingen av katastrofen på barna undervurdert og mange snakker allerede om en «tsunamigenerasjon», opplyser hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.