RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilbyr fredsmøte i Oslo

Sist oppdatert:
Utviklingsminister Erik Solheim er klar til å holde et fredsmøte for Sri Lanka i oktober.

Det kom fram under et høynivåmøte i Brussel tirsdag. Møtet forutsetter at partene stopper de massive bruddene på menneskerettighetene på Sri Lanka. I løpet av de siste ukene er flere hundre mennesker drept eller bortført på øya.

- Regjeringen i Sri Lanka har sagt hele tiden at de vil komme uten betingelser. Nå har tamiltigrene også gjort det. Vi tar dem på ordet, sier Erik Solheim til TV 2 Nettavisen.

Møtet vil trolig bli holdt i begynnelsen av oktober.

-Vi har kommet med et veldig klart budskap til partene om å stoppe volden og komme til forhandlingsbordet uten betingelser, fortsetter Solheim.

Opprørt
Etter møtet i Brussel tirsdag kom utsendingene fra USA, EU, Japan og Norge med en uttalelse der de på det sterkeste fordømte voldshandlingene på øya. I løpet av de siste månedene er flere hundre mennesker drept i flere angrep. Mange er også bortført.

-Formannsgruppen er svært opprørt over bruddene på våpenhvilen. Politiske utfordringer kan ikke løses gjennom krig, heter det i uttalelsen

Gruppen advarer partene om at flere brudd på våpenhvilen kan føre til at det internasjonale samfunnets innsats for fred blir redusert.

Løfte
Tamilgeriljaen uttalte tirsdag at den er villig til å inngå våpenhvile.

- Fredag lovte Sri Lankas president Mahinda Rajapakse det samme overfor meg, sier Solheim.

Dersom våpenhvilen blir respektert, vil fredsmøte i Oslo bli holdt i begynnelsen av oktober. Formannskapsgruppen vil sende en ekspertgruppe til Sri Lanka som skal hjelpe til med å etterforske hvem som står bak de mange brudene på menneskerettighetene på Sri Lanka den siste tida.

Klar til å reise
Erik Solheim sier han er klar til å reise til Sri Lanka dersom det er nødvendig.

- Jeg er beredt til reise dersom det hjelpsomt. Men det viktigste nå er at partene kommer til Oslo, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere