Gå til sidens hovedinnhold

Tilbyr sitt liv, leserne vil ha Monica

Tidligere president Bill Clintons memoarer er en bok på 957 sider. Men leserne som styrter til bokhandlerne tirsdag, vil lete som gale etter bokstaven L for Lewinsky.

Krigen i Kosovo og uroen i Midtøsten og Somalia var alle store temaer i Clintons tid som amerikansk president. Men i det amerikanske medierushet foran utgivelsen av "My Life" tirsdag er alle disse temaene nesten blitt fullstendig sett bort fra i jakten etter hva Clinton vil fortelle om affæren med den unge praktikanten Monica Lewinsky.

Da fjernsynsselskapet CBS offentliggjorde utdrag av et timelangt intervju med Clinton som skal sendes søndag kveld, inneholdt utdraget uttalelser fra Clinton om Osama bin Laden, Nord-Korea og hans økonomiske politikk. Men overskriftene dagen etter i avisene handlet bare om et forhold: eks-presidentens innrømmelse av at han hadde hatt affæren med Lewinsky "bare fordi jeg kunne".

Affæren førte til at Clinton, som den andre president i USAs historie, ble stilt for riksrett. Nå ser Lewinsky-affæren ut til å sikre at Clintons politiske memoarer blir tidenes mest solgte.

Advarte mot bin Laden
Clinton advarte påtroppende president George W. Bush om at Osama bin Laden og hans terrornettverk al-Qaida var den største trusselen mot USA, framgår det av nye utdrag av boka som er blitt offentliggjort. De to møttes i Det hvite hus etter at Bush hadde vunnet valget høsten år 2000.

- Han var i ferd med å sette sammen en erfarent sikkerhetsgruppe fra tidligere republikanske administrasjoner som trodde at de største sikkerhetsspørsmålene var et nasjonalt rakettforsvar og Irak, skriver Clinton i utdrag offentliggjort i nyhetsmagasinet Time.

- Jeg sa til ham at basert på de siste åtte årene, mente jeg de største sikkerhetsproblemene, i rekkefølge, var: Osama bin Laden og hans al-Qaida, manglende fred i Midtøsten, den uløste situasjonen mellom atommaktene India og Pakistan og båndene mellom Pakistan og Taliban og al-Qaida, Nord-Korea og så Irak, skriver Clinton.

Riktig krig
President George W. Bush gjorde rett i å gå til krig mot Irak, men tidspunktet for invasjonen var feil, sier Clinton i et intervju med ukemagasinet Time.

- Jeg har flere ganger forsvart president Bush mot venstresiden i Irak-spørsmålet, selv om jeg mener han skulle ha ventet til FN-inspeksjonene var over, sier den tidligere presidenten. –Jeg ville ikke ha gjort det før Hans Blix var ferdig med sitt arbeid.

Clinton var USAs president i de to periodene før George W. Bush overtok embetet.

Svenske Hans Blix var sjef for FNs våpeninspektører under inspeksjonene i Irak i månedene før den amerikanskledede invasjonen av landet 20. mars i fjor.

- Mer sårbart
Bill Clinton mener Bush gikk til krig fordi han ble overbevist av analysen til viseutenriksminister Paul Wolfowitz og visepresident Dick Cheney. Den gikk ut på at irakerne ville få det bedre uten Saddam, at autoritære regimer i Midtøsten ville bli rystet, og at muligheten for å skape fred mellom Israel og palestinerne ville bli bedret, sier Clinton. Han vedgår at resultatene så langt er blandet.

- Det at tyranniet til Saddam er borte har akkurat nå, ironisk nok, gjort Irak mer sårbart for terrorisme som kommer inn i landet utenfra. Men ethvert åpent samfunn vil være mer sårbart for terrorisme enn ethvert tyranni, sier Clinton.

To kamper
Under det to timer lange intervjuet som ble gjort sist torsdag kom Clinton også inn på forholdet til Monica Lewinsky.

- Jeg var innblandet i to kamper på en gang: En stor, offentlig kamp mot den republikanske Kongressen om Amerikas fremtid, og en privat kamp mot mine gamle demoner, sier Clinton.

- Jeg tapte den offentlige og vant den private kampen. Jeg tror ikke det er så mye mer komplisert enn det, sier Bill Clinton.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene