RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilstår 48 drap

Sist oppdatert:
Robert Charles Browne (53) har tilstått 48 drap på kvinner og menn i USA og Sør-Korea.

Browne satt allerede fengslet på livstid, uten mulighet for løslatelse, da tilståelsene kom. Amerikansk politi har allerede knyttet ham til 20 drap, skriver Colorado Springs Gazette.

Fire år med forhør
Etterforskningen av Brownes drapskarriere tok for alvor til i 2002, syv år etter at Browne var funnet skyldig i og dømt for drapet på en 13-åring. Den pensjonerte etterforskeren Lou Smit løste drapet på 13-åringen og mente at dette ikke var Brownes første. Det viste seg å stemme.

Under etterforskningen dukket det opp et brev Browne hadde skrevet til sheriffens kontor i 2000, hvor han hintet om at det fantes flere drap politiet ikke var kjent med. To år senere grep etterforskerne tak i dette brevet, og begynte en langvarig korrespondanse med Browne. Mannen innrømte stadig flere drap, med detaljer om hvor likene befant seg, mordmetoder og detaljer om drapsofrene.

Skrev liste
I mai 2003 skrev Browne ned en lang liste med detaljer om de forskjellige drapene og hvor og i hvilke stater de hadde funnet sted.

Blant informasjonen som kom frem her, var at Browne i 1984 var på ferde i Texas, hvor han traff en ung kvinne på et motell som han lokket med på rommet sitt, bedøvet med eter, voldtok og stakk i hjel med en ishakke. Deretter kledde han på henne og dumpet henne på en landvei.

Detaljene viste seg å stemme med en uoppklart drap.

Kjent ikke ofrene
I dette tilfellet, som i de fleste andre drapene, kjente ikke Browne navnet på ofrene. Selv om mange av sakene lå og ventet i bunken for uoppløste drap rundt om i landet, var også en del av dødsfallene og forsvinningene avskrevet som annet enn drap.

Så, i 2004, stanset plutselig betroelsene fra Browne opp. Etter tre måneders taushet bestemte frivillig etterforsker Charlie Hess, som hadde stått for brevvekslingen med Browne, seg for å ta sjansen og møte opp i fengselet.

Uten anger
Han beskriver Browne som høflig, men uten anger:

- Det ble klart for meg at for å få diskutert noe som helst med ham, måtte han bli tilsnakket med respekt, og jeg måtte ikke være fordømmende, ellers ville samtalen og sannsynligvis hele kommunikasjonen stanse, sier han til avisen.

Strategien førte frem. Blant de drapene Browne nå tilsto, var et i Colorado Springs som var uoppklart, og hvor datteren til det kvinnelige drapsofferet hadde vokst opp i troen på at det var faren hennes som hadde tatt livet av moren.

- Hun visste det ikke før vi fortalt henne det, så hun hadde gått gjennom hele livet i den tro at faren hadde drept moren. Da vi kontaktet ham, hadde han noen av de opprinnelige (savnet-)rapportene han hadde levert. Han hadde båret dem med seg svært lenge, sier en av etterforskerne til The Gazette.

Intet motiv
Drapene skal ha vært relativt tilfeldige og uten motiv, noe som har bidratt til at mistanken aldri ble rettet mot Browne.

- Han sa at han ikke visste. Da jeg spurte ham hva som trigget ham, hva som ville få deg til å ønske å drepe et menneske, sa han: «Jeg pleide ikke å være spesielt sint for noe, opprørt. Det var bare at muligheten var der», sier Hess.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere