RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tiltalt for overlagt drap

Sist oppdatert:
Mijailo Mijailovic (25) ble mandag morgen tiltalt for overlagt drap på utenriksminister Anna Lindh.

Klokken ni mandag morgen offentliggjorde påtalemyndigheten i Sverige tiltalten mot Mijailo Mijailovic. Den lyder på overlagt drap.

Mijailovic har tilstått at det var han som drepte utenriksminister Anna Lindh på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september i fjor. Skyldspørsmålet kommer derfor ikke til å være sentral i rettssaken som starter onsdag.

Det store spørsmålet er om Mijailovic var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Var han ikke det, kan han ikke dømmes for overlagt drap.

Avviser slump
Ifølge advokat Peter Althin hadde hans klient ikke noe politisk motiv for å drepe Anna Lindh, men etterforskningsleder Leif Jennekvist avviser at Anna Lindh ble drept på slump.

Jennekvist sier til TV 4 at Mijailovic aktivt måtte ta seg fram til Lindh, og at han visste at det var Lindh han angrep. Han hadde til hensikt å drepe, sier Jennekvist.

- Han stakk kniven i henne, og han stakk den midt i kroppen, sa Jennekvist til SVT.

Gir svar
Mange av politiets bevis i saken har allerede lekket ut i media. Men politiprotokollen på 1120 sider som leveres sammen med stevningen mandag morgen, kommer til å gi svar på de fleste spørsmål omkring mordet som ennå ikke har blitt offentlig.

Rettssaken mot 25-årige Mijailovic starter onsdag i den sikreste salen i Stockholms tingrett, melder nyhetsbyrået TT.

- Klar sak
Etter svensk strafferett er han tiltalt for mord - overlagt drap - som er det strengeste man kan bli tiltalt for i Sverige. Statsadvokat Krister Petersson sier til NTB at selv om påtalemyndigheten ikke vil forsøke å bevise at drapet var planlagt over lengre tid, så vil de bevise at Mijailovic drepte Lindh med hensikt.

- Mijailovic har selv fortalt at drapet var en impulshandling, men det er opp til retten å vurdere dette, sier Petersson. Han utelukker ikke at Mijailovic har fulgt etter Anna Lindh i en lengre periode enn de 14 minuttene som påtalemyndigheten kan bevise at han fulgte etter henne.

Petersson mener at aktoratet har en klar sak, og at det derfor ikke var nødvendig for påtalemyndigheten å ta ut en alternativ tiltale.

- Vi har ikke funnet noe som gjør at vi kan bevise noe politisk motiv for handlingen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere