*Nettavisen* Nyheter.

Timosjenko ber demonstrantene fortsette

Julia Timosjenko i en rullestol, på vei for å holde tale på Uavhengighetsplassen i Kiev, etter at hun ble løslatt lørdag ettermiddag. Foto: Inna Petrikova

Talte til hundre tusen demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev.

22.02.14 21:52

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Lørdag kveld kunne Julia Timosjenko tale til de mange tusener av demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev. Hun oppfordret til fortsatte protester.

Julia Timosjenko ankom Uavhengighetsplassen i rullestol. BBC melder at hun på vei til plassen, der demonstrantene har holdt stand i måneder, takket alle fremmøtte.

– Jeg har ønsket å være med dere og kjempe lenge, sier hun.

100.000 demonstranter skal nå være samlet på Uavhengighetsplassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Julia Timosjenko i rullestol, på vei til Uavhengighetsplassen, der hun holdt tale for rundt 100 000 mennesker. Foto: Inna Petrikova (AFP PHOTO/NTB Scanpix)


Satt fri lørdag kveld

– Vårt hjemland vil fra i dag igjen bli i stand til å se solen og himmelen fordi et diktatur har falt, sa Timosjenko til journalister etter at hun var frigitt fra sykehuset hvor hun har oppholdt seg det meste av tiden siden hun ble fengslet i 2011.

Lørdag kveld uttalte Timosjenko seg også om EU-medlemskap. Hun sier hun er sikker på at Ukraina blir medlem i organisasjonen i løpet av kort tid, og at det vil «forandre alt».

Fakta

Fakta om Julia Timosjenko

Timosjenko har blitt behandlet for en rygglidelse på et sykehus i byen Kharkiv sørøst i Ukraina, under streng bevoktning. Ifølge AFPs korrespondent vinket hun til sine tilhengere da hun forlot sykehuset lørdag ettermiddag. Tilhengerne ropte i kor «befri Timosjenko».

Hun uttrykte sorg over de mange demonstrantene som har mistet livet, og at det må kjempes for at «deres blod ikke er ofret forgjeves».

Kontrabeskjed

Også tidligere lørdag ble det meldt at Timosjenko var løslatt, men kort tid etter kom det kontrabeskjed.

Opposisjonslederen har sittet fengslet i Kharkiv etter at hun i 2011 ble dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.

Lørdag formiddag vedtok nasjonalforsamlingen at Timosjenko skulle settes fri umiddelbart uten presidentens godkjenning og «i tråd med en avgjørelse i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen».

Presidenten avsatt

Lørdag ettermiddag vedtok parlamentet i Ukraina å avsatte president Viktor Janukovitsj med 328 av totalt 450 stemmer. Det ble også vedtatt at nytt presidentvalg skal holdes 25. mai.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters reiste parlamentsmedlemmene seg etter avstemningen, applauderte og sang nasjonalsangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko, like etter at hun ble satt fri lørdag ettermiddag. Foto: Stringer (Reuters/NTB scanpix)


Tidligere lørdag sa Janukovitsj at han anser det som nå skjer som et statskupp og han nekter å bøye av.

– Jeg kommer til å oppfordre alle internasjonale observatører, til alle meklere som har vært innblandet i denne politiske konflikten, om å stoppe disse skurkene. De er ingen opposisjon, de er skurker, sa han til tv-kanalen UBR.

Lavrov kritisereropposisjonen

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov sier til den amerikanske utenriksministeren John Kerry at opposisjonen i Ukraina sviktet.

Ifølge Lavrov har avtalen som fredag ble inngått mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonen blitt kraftig svekket av opposisjonens «manglende vilje eller evne» til å respektere den. Dette skal Lavrov ha gjort klart i en telefonsamtale med Kerry lørdag, ifølge det russiske utenriksdepartementet.

Lavrov mener ekstremistiske grupper nå i realiteten har tatt kontrollen i Kiev. Han skal ha «minnet» Kerry om at president Vladimir Putin i en tidligere telefonsamtale skal ha oppfordret president Barak Obama til å bruke «enhver mulighet til å stoppe ulovlige aksjoner fra radikale aksjonister og bringe situasjonen tilbake til de konstitusjonelle kanaler».

USA, EU og Storbritannia støtter løslatelsen av Timosjenko

Både Det hvite hus, EU-kommisjonens president og den britiske utenriksministeren William Hague ønsker nyheten om Ukrainas tidligere president Julia Timosjenkos løslatelse velkommen.

– Vi vil arbeide tett sammen med våre partnere i EU til støtte for en ny regjering i Ukraina så snart den er formet, sier Hague ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Presidenten for den europeiske kommisjonen Jose Manuel Barroso tvitret følgende lørdag: «Ønsker løslatelsen av Timosjenko velkommen. Et uavhengig rettssystem er avgjørende for et demokratisk Ukraina.»

Det hvite hus har ønsket løslatelsen av Timosjenko velkommen, og sier at den siste utviklingen i Ukraina kan føre til nedgang i volden, konstitusjonelle endringer og tidlig valg. Det hvite hus vil arbeide sammen med USAs allierte og Russland for å støtte et sterkt, demokratisk Ukraina.

(©NTB)


Klikk på bildet for å forstørre.

Julia Timosjenkos datter, Jevgenia Timosjenko jublet da det ukrainske parlamentet lørdag besluttet å sette hennes mor fri. Foto: Stringer (Reuters/NTB scanpix.)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag