RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Timosjenko dømt til syv år i fengsel

Foto: SERGEI SUPINSKY (Afp)
Sist oppdatert:
Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko overskred sine fullmakter, hevder dommeren.

En domstol i Kiev har slått fast at Julia Timosjenko overskred sine fullmakter som statsminister da hun signerte en gasskontrakt som ble inngått mellom Russland og Ukraina i 2009, ifølge BBC.

Timosjenko dømmes til syv års fengselsstraff, nøyaktig det samme påtalemyndigheten hadde bedt om.

- I januar 2009 da Timosjenko var statsminister, brukte hun sine fullmakter til kriminelle mål og begikk handlinger med fullt overlegg som førte til alvorlige konsekvenser, sa dommeren under domsavsigelsen.

- Enorme tap
Den tidligere lederen for oransjerevolusjonen sto tiltalt for å ha overskredet sine fullmakter da hun signerte gassavtalen med Russland. Kritikerne hevder at kontrakten var ufordelaktig for Ukraina.

Dommeren hevder at gasskontrakten, som hun skal ha tvunget det statseide gasselskapet Naftohaz til å signere, førte til at selskapet tapte 186 millioner dollar.

- Personlig vendetta
Timosjenko er nåværende president Viktor Janukovitsjs hovedmotstander. Timosjenko har tidligere hevdet at hun er utsatt for en personlig vendetta av presidenten, som angivelig ønsker henne ryddet av veien.

- Dere er fullstendig klar over at dommen ikke avgis av dommer Rodion Kireyev, men av president Janukovitsj, sa Timosjenko da hun ankom rettsbygningen tidlig tirsdag.

- Uansett utfall av dommen, så vil jeg fortsette min kamp. Denne dommen som er avsagt av Janukovitsj, vil ikke forandre noe ved mitt liv eller min kamp, sa hun.

Skeptiske til rettssaken
Både USA og EU har satt spørsmålstegn ved legitimiteten til rettssaken, og følger prosessen nøye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere