RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tipset om kaprer to år før 11. september

(EPA/Scanpix)
To år før Marwan al-Shehhi fløy inn i det sydlige tårnet på World Trade Center, ble CIA tipset om ham av tysk etterretning.

Tipset som CIA skal ha fått to og et halvt år før 11. september 2001, er den tidligste indikasjonen på at noe forferdelig ville hende.

Det var tysk etterretning som hadde overvåket telefonen til en militant muslim i Hamburg. De sendte navnet til Marwan al-Shehhi og et telefonnummer videre til CIA og oppfordret dem til å undersøke bakgrunnen hans. Tyskerne hørte ikke noe mer om saken før etter terrorangrepene i 2001.

- Det var ikke noe svar, sier en tysk tjenestemann.

Amerikanerne hevder at de sjekket tyskernes tips, men at de ikke klarte å finne noe konkret på mannen.

- Tyskerne ga oss navnet Marwan og et telefonnummer, men vi klarte ikke å finne noe. Det var et uregistrert telefonnummer i De forente arabiske emirater, som han pleide å bruke, sier en amerikansk etterretningsoffiser til New York Times.

Marwan al-Shehhi bodde sammen med Mohammed Atta i Hamburg, og skal ha vært svært sentral i planleggingen av angrepene 11. september.

Tipset fra tysk etterretning blir nå gransket av den uavhengige granskningskommisjonen for terrorangrepene. Tipset blir sett på som en mulighet som glapp for amerikanerne til å avsløre al-Qaida-cellen i Tyskland som var hjertet og hjernen bak operasjonen i 2001.

Tipset kom også hele 16 måneder før al-Shehhi dukket opp på en flyskole i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere