RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Titusener demonstrerer mot valgfusk

Sist oppdatert:
Titusenvis av mennesker har tatt til gatene i Ukraina i protest mot det de mener er ren svindel, etter at statsminister Viktor Janukovitsj ble erklært vinner av presidentvalget.

Hovedgaten i hovedstaden Kiev ble fylt opp av rasende demonstranter mandag kveld, etter at den vestlig orienterte opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko ble erklært som valgets taper. Busslaster med spesialstyrker er sendt inn til byen de siste dagene.

Demonstrantene viftet med flagg i opposisjonens farge orange, og ropte «Jusjtsjenko, president!»

- Unik sjanse
- Dette er vår unike sjanse til å bli bedre mennesker, til å bevare vår verdighet, sier 24 år gamle Oleh Krypko til Associated Press.

- Vi forlater ikke dette stedet før vi vinner, sa Jusjtsjenko til menneskemengden tidligere mandag.

- Folkets vilje kan ikke brytes. Folks stemmer kan ikke stjeles, erklærte han.

Opposisjonslederens ansikt er dekket av byller etter at han plutselig ble alvorlig syk under valgkampen. Jusjtsjenko og støttespillerne hans mener han ble forgiftet, mens Janukovitsj' parti sier han må ha fått en matforgiftning.

Godkjenner ikke resultatet
De lokale myndighetene i Kiev nekter å godta at valgseieren ble gitt til statsminister Viktor Janukovitsj.

I en uttalelse fra rådhuset i Kiev heter det at bystyret vil «foreslå for medlemmer av parlamentet å ikke anerkjenne det foreløpige valgresultatet», melder nyhetsbyrået Reuters.

I tre byer vest i Ukraina er opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko utpekt som vinner av presidentvalget.

Også EU er skeptisk til det foreliggende valgresultatet. EU ber landet revurdere resultatet

EU skeptisk
- Den europeiske unionen mener Ukrainas presidentvalg ikke har møtt internasjonale standarder og vil be ukrainske myndigheter vurdere å se nærmere på hva de har foretatt og på resultatet, uttaler den nederlandske utenriksministeren, Bernard Bot mandag, ifølge Reuters.

Bot sier samtlige 25 medlemsstater vil kalle sine respektive ukrainske ambassadører inn på teppet for å uttrykke bekymring over valget i det tidligere sovjet-landet.

Russlands president Vladimir Putin, derimot, har god grunn til å være fornøyd med at Moskva-tro Janukovitsj kan få makten i landet. Mandag kveld skal presidenten, ifølge nyhetsbyrået Interfax, ha gratulert Viktor Janukovitsj med seieren, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere