Titusenvis protesterer mot Tsjekkias statsminister

En massedemonstrasjon ble holdt i sentrum av Praha tirsdag kveld med krav om at statsminister Andrej Babis går av. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

En massedemonstrasjon ble holdt i sentrum av Praha tirsdag kveld med krav om at statsminister Andrej Babis går av. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Rundt 100.000 tsjekkere møtte opp til en demonstrasjon i Praha tirsdag med krav om at statsminister Andrej Babis går av.

Massemønstringen omtales som den største i Tsjekkia på flere tiår.

Milliardæren Babis anklages for å ha misbrukt EU-subsidier i millionklassen, og en foreløpig gransking fra EU-kommisjonen har fastslått at statsministeren er i en interessekonflikt som forretningsmann.

– Andrej Babis gir oss hver uke en ny grunn til å protestere, sier Benjamin Roll i organisasjonen Million Moments for Democracy, som er blant arrangørene av demonstrasjonen.

Nyhetsbyrået AFPs korrespondent anslår at 100.000 mennesker møtte opp, mens arrangøren oppgir 120.000.

– Skam, skam! ropte demonstranter, som holdt opp bannere med krav om at Babis må i fengsel.

Kan kreve tilbakebetaling

Babis overførte sitt holdningsselskap Agrofert til stiftelser kort tid før han ble statsminister i 2017. En hemmeligstemplet, foreløpig rapport fra EU-granskingen ble nylig lekket til tsjekkiske medier. Der heter det at Babis, som er Tsjekkias nest rikeste person, fortsatt tjener på selskapet han grunnla.

EU kan derfor komme til å kreve tilbakebetaling av opptil 170 millioner utbetalt til selskaper som tilhører Agrofert.

Protestene mot statsministeren har pågått siden slutten av april. Babis selv har gjentatte ganger nektet for å ha gjort noe galt.

– Angrep på Tsjekkia

Babis leder en mindretallsregjering og avfeide senest denne uka en oppfordring fra opposisjonen til å holde et tillitsvotum.

– Granskingen er et angrep på Tsjekkia. Europeiske byråkrater viser forakt for tsjekkiske lover, sa Babis til de folkevalgte tirsdag.

Brussel har stanset nye subsidier til Agrofert-selskaper i påvente av en endelig konklusjon fra den pågående granskingen.

Agrofert består av over 200 selskaper som driver med alt fra landbruk og mat til medier.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.