Tjener rått på Obamas krisemilliarder

Foto: MANDEL NGAN (Afp)

Nytt knallår for Wall Street-banker.

13.12.10 21:31

En gjennomgang nyhetsbyrået Bloomberg har gjort, av de fem store amerikanske investeringsbankene, viser at 2010 er i ferd med å bli nesten like godt som rekordåret 2009.

Rekordoppgang etter finanskaos
Oppturen i amerikansk finansbransje kom etter at alle de fem største investeringsbankene mottok samlet 135 milliarder dollar i et statlig redningsprogram.

Obama så seg nødt til å redde de ledende bankene fra total kollaps, for at finanssystemet ikke skulle knekke sammen. I ettertid har imidlertid finansieringsbankene brukt den gunstige finansieringen til å skape superprofitter, noe som har blitt kritisert fra en rekke hold.

Bloomberg skriver at 2010 ser ut til å bli det nest beste for Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup og Morgan Stanley. Etter tre kvartaler i år hadde de fem største Wall Street-bankene generert 93,7 milliarder dollar i omsetning. Dette var 10 prosent lavere enn året før. For hele 2009 dro de fem største Wall Street-bankene inn 127,8 milliarder dollar.

Økt aktivitet
Årets sterke resultater fra de fem store finansieringsbankene har kommet som følge av økt omsetning fra særlig rentemarkedet, som obligasjoner, kredittderivater, renteswaper, valuta og råvarer. Med de historisk lave rentene, venter ekspertene at dette også fremover vil være fokusområdet for de store investeringsbankene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag