To amerikanske soldater drept i Irak

To amerikansk soldater ble drept og seks andre såret under et angrep mot en logistikkbase nord for Bagdad onsdag. Onsdag ble 29 drept da en bombe la et hotell i Bagdad i ruiner.

18.03.04 07:14

Nær 30 drept av en bilbombe ved et hotell i Bagdad. TV 2s reporter ble vitne til eksplosjonen.

Likevel er USA og FNs generalsekretær Kofi Annan enige om at jobben med å stabilisere Irak må fortsette til tross for at nye bombeangrep stadig rammer det krigsherjede landet.

Lettere skader
Fire av de sårede soldatene var tilbake i tjeneste kort tid etter angrepet nord for Bagdad, mens tre andre ble fraktet til et militært feltsykehus, het det i uttalelsen fra hæren. Én soldat ble drept umiddelbart under angrepet, mens én soldat døde under behandling.

Basen som ble angrepet ligger i Balad omkring 70 kilometer nord for Bagdad.

Totalt er dermed 391 soldater amerikanske soldater drept i kamp siden den amerikanskledede krigen mot Irak startet for snart ett år siden, ifølge nyhetsbyrået Reuters’ tall.

- Dekket av blod
29 mennesker ble drept og minst 45 såret da en bilbombe onsdag kveld la et hotell i hovedstaden Bagdad i ruiner. To briter er blant de drepte.

Overlevende kunne etter hvert gi fryktelige skildringer av scenene som utspant seg på hotellet Mount Lebanon etter eksplosjonen.

- Resepsjonisten og hotellbestyreren, som var dekket av blod. Hele gaten sto i brann da jeg kom ut. Veggene på hotellet var ødelagte, sier Den libanesiske forretningsmannen Jihad Ali Musleh (53).

- Må fullføre jobben
Til tross for grusomhetene må Irak og verdenssamfunnet fortsette arbeidet med å skape større stabilitet i landet, mener Kofi Annan, og får støtte fra Scott McClellan, talsmann ved Det hvite hus.

- Vi vil møte denne testen med styrke og besluttsomhet. Demokratiet slår rot i Irak og det finnes ingen vei tilbake. Dette er en prøvetid, sier McClellan, og forsikrer om at USA har intensjoner om å bli i Irak " for å fullføre jobben for det irakiske folket".

Også John Kerry, demokratenes presidentkandidat under høstens valg, kommenterte onsdagens angrep.

– Dagens fryktelige bombeangrep i Bagdad demonstrerer ytterligere at arbeidet med å bygge opp et fredelig og stabilt Irak på langt nær er gjort, sa Kerry i en uttalelse.

Stabilisering
– Det er veldig tragisk at vi har alle disse brutale angrepene i Bagdad, sa Kofi Annan under et intervju med en japansk TV-stasjon, som arbeider med en dokumentar om FN.

– Jeg håper vi kan regne med at alle vil arbeide sammen for å oppnå lite grann stabilitet i Irak, slik at folk kan leve sine liv som normalt.

– Jeg vil også kreve at verdenssamfunnet og alle dem som samarbeider med irakerne forblir målbevisste og bestemte. Terrorangrep forpurrer ikke bare forsøkene på å stabilisere Irak, men også livet til den gjennomsnittlige iraker, sa FN-sjefen i intervjuet.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.