Gå til sidens hovedinnhold

To drept i angrep på oljetanker utenfor kysten av Oman

To besetningsmedlemmer er drept i et angrep på en oljetanker med tilknytning til en israelsk milliardær utenfor kysten av Oman.

Det opplyser skipets operatør, Zodiac Maritime. Selskapet er eid av den israelske shippingmagnaten Eyal Ofer.

Angrepet mot tankeren Mercer Street skal ha skjedd sent torsdag kveld nordøst for den omanske øya Marirah nord i Arabiahavet. Fredag opplyser Zodiac Maritime at mannskapet igjen har kontroll over skipet, og at det seiler til en trygg havn eskortert av amerikanske marinefartøyer.

Zodiac Maritime uttalte tidlig at oljetankeren trolig ble utsatt for et piratangrep. De to som ble drept, kommer fra Romania og Storbritannia. Ingen andre besetningsmedlemmer skal ha blitt skadd.

Peker på Iran

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AP at en såkalt selvmordsdrone ser ut til å ha blitt brukt i angrepet. Israelske tjenestemenn anklager Iran for å stå bak, men har ikke lagt fram noen beviser.

– Verden må ikke forholde seg taus i møte med iransk terrorisme som også skader skipsfartens frihet, sier utenriksminister Yair Lapid i en uttalelse ifølge Reuters.

Gjensidige beskyldninger

For ti år siden var piratangrep et utbredt problem i Arabiahavet. Men det ble færre slike angrep etter at marinefartøyer fra flere land trappet opp patruljeringen i området.

De siste årene har det imidlertid vært en rekke angrep mot skip med tilknytning til Israel og Iran i og ved Persiabukta. De to landene har beskyldt hverandre for å stå bak angrepene.

Oljetankeren Mercer Street er registrert i Liberia og eid av et japansk selskap.

(©NTB)