RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To ganger sekslinger

Sist oppdatert:
Denne jenta er nettopp født - sammen med sine fem søsken.

Med mindre enn en dags mellomrom ble to par sekslinger født i USA denne uka, melder AP.

Mandag fødte 32 år gamle Jenny Masche i Arizona tre jenter og tre gutter ti uker før termin. Moren hadde tatt medisiner for å forsøke å utsette fødselen, og dette hadde sin effekt på de bittesmå babyene.

Trøtte babyer
- De kommer ut litt neddopet, sa legen Jordan Leonard om de trøtte sekslingene.

Alle unntatt én veide under 1,4 kilo, og fem babyer får hjelp til å puste fordi lungene ikke er ferdig utviklet ennå.

Dr. Leonard sier at Masche-paret kan ta med seg de seks barna, som skal hete Bailey Elizabeth, Savannah Jane, Molli Grace, Cole Robert, Blake Nickolas og Grant William, hjem om seks til åtte uker.

Jenny og Bryan Masche hadde brukt medisiner og kunstig befruktning da sekslingene ble unnfanget.

- Mirakel
Rett før midnatt søndag fant den andre sekslingfødselen sted. 24 år gamle Brianna Morrison fødte to jenter og fire gutter etter bare 22 ukers svangerskap. Barna, som fikk navnene Lucia Rae, Cadence Alana, Bennet Ryan, Tryg Benton, Lincoln Sean og Sylas Christopher, veide mellom 312 og 535 gram, og tilstanden til alle barna er kritisk. Den unge moren gikk på fertilitetsbehandling da hun ble gravid med sekslingene.

- Hver av dem er et mirakel gitt oss av Gud, skriver Brianna og mannen Ryan på sine hjemmesider. Paret ble rådet av legene til å fjerne fire av fostrene da det ble slått fast at Brianna bar sekslinger, men de nektet å gjøre dette.

- Babyene kom fortere enn vi håpet på, men vi er optimister. Brianna har det bra. Vi er lykkelige over å være foreldre, sier Ryan Morrison i en uttalelse, ifølge AP.

Sekslingfødsler er ekstremt uvanlige. Sjansen for å få sekslinger uten fertilitetsbehandling av noe slag er én til 4,7 milliarder, men ettersom det blir vanligere å bruke medisiner for å bli gravid vil slike fødsler finne sted stadig oftere, ifølge AP.

- Aldri i Norge
I Norge har Tvillingforeldreforeningen, en organisasjon for foreldrene til både tvillinger og flerlinger, aldri hørt om sekslinger her i landet.

- Firlinger forekommer, men det er sjelden, og det er en stund siden sist, sier daglig leder Ingun Ulven Lie til Nettavisen.

I Norge har den medisinske utviklingen kommet så langt at antallet tvilling- og flerlingfødsler faktisk synker.

- Fordi vi har blitt dyktigere rent medisinsk, kan legene sette inn færre egg ved in vitro-behandling. Dermed får vi færre flerlinger. Dette er det aller beste for mor og barn, sier Lie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere