*Nettavisen* Nyheter.

To jokere i skjebnevalg

Foto: (Scanpix)

To jokere kan avgjøre søndagens valg i Tyskland. En av fire velgere sitter fortsatt på gjerde.

16.09.05 15:34

Tyskerne opplever en forrykende valgkampinnspurt, hvor verken forbundskansler Gerhard Schröder eller utfordreren Angela Merkel slakker av i kampen om hvem som får i oppdrag av velgerne å løfte Tyskland ut av flere års økonomisk stagnasjon.

De siste dagene har mye av valgkampen vært fokusert rundt påstandene om at sosialdemokratene planlegger omfattende budsjettkutt hvis de får fornyet tillit. Forbundskansler Schröder har hardnakket benektet påstandene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Slutten for Schröder
Jokeren i den tyske valgkampen er venstrealliansen, ledet av den tidligere sosialdemokraten Oscar Lafontaine. Alliansen består av avhoppede sosialdemokrater og tidligere kommunister. Partiet, som ser ut til å få sju-åtte prosent av stemmene, avviser et samarbeid med sosialdemokratene. Resultatet etter søndagens valg kan derfor bli en uønsket, men bred allianse mellom sosialdemokratene og kristendemokratene. En slik allianse vil uansett bety slutten på Schröders kanslerkarriére.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen seierherrre

Selv om svært få observatører tror at Schröder overlever som kansler, viser ferske meningsmålinger at valget søndag kan ende uten en klar seierherre. Ingen av de store partiene ligger an til å få flertall, heller ikke om samarbeidspartnerne regnes med. Sosialdemokratene SPD styrer i dag sammen med De grønne, mens den konservative CDU/CSU-alliansen ventelig vil samarbeide med fridemokratene FDP.

De siste meningsmålingene gir kristendemokratene en oppslutning på mellom 41 og 43 prosent, mens fridemokratene ligger an til å få sju-åtte prosent av stemmene. Sosialdemokratene ligger rundt 32-34 prosent, mens De grønne ser ut til å havne på 6-7 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.