*Nettavisen* Nyheter.

To måneder uten hjelp

Foto: TV 2

Overlevende etter jordskjelvkatastrofen i Pakistan siden kjemper en fortvilet kamp mot kulden. To måneder etter katastrofen har mange landsbyer ikke har fått noen form for hjelp.

02.12.05 23:04

TV 2 har besøkt noen av landsbyene som har måttet klare seg uten hjelp i to måneder. I landsbyen bor det fire hundre overlevende etter jordskjelvet, men ingen har ennå tatt turen opp til dit.

Landsbyen Keva ligger over snøgrensa i Himalaya-fjellene. Med et helikopter kunne de fått hjelp, men helikoptrene lander ikke her. Landsbyen ligger for nært den indiske delen av Kashmir.

- På grunn av snøen er teltene vi har fått av myndighetene, dekket av snø. I tillegg er to barn døde på grunn av kulden, forteller en kvinne til TV 2.

Se TV 2s møter med jordskjelvofrene på web-tv (abonnement).

Røde Kors bekymret
Nå er den største frykten at mange ikke skal overleve vinteren. Historiene fra landsbyene som ligger over snøgrensa, har gitt folk her et forvarsel. Frykten er at vinteren i Kashmir kan ta livet av langt flere enn de 73.000 som omkom under jordskjelvet i oktober.

Utenlands-og beredskapsleder i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen, understreker at mange jordskjelvofre har fått hjelp.

- Hundretusener har faktisk fått den hjelpen de trenger for å komme gjennom en vanskelig vinter. Men fremdeles har også hundretusener ikke fått den hjelpen, og det er vi svært bekymret for, sier han til TV 2 Nyhetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

- Kunne vært gjort annerledes
- Det er nå to måneder siden dette skjelvet, og situasjonen er for mange verre enn noensinne. Kunne noe vært gjort annerledes?

- For det første kunne det internasjonale samfunnet reagert mer massivt for å få de nødvendige pengene som skal til for å få denne operasjonen til å gå. For det andre kunne arbeidet vært koordinert på en litt annen og bedre måte , sier Røde Kors-lederen.

Vil trappe opp
Fossum Lauritzen lover at Røde Kors har planer for landsbyene som ikke har fått hjelp.

- Ja, vi har både planer for disse og for mange andre landsbyer. Vi forsyner flere hundre tusen mennesker og behandler 2500 mennesker på våre sykehus og klinikker hver dag. Vi vil trappe opp arbeidet så sant vi får de nødvendige midlene til å gjøre det, påpeker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.