RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To milliarder trues av klimaendring

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
En seksdel av verdens befolkning, over én milliard mennesker, lever i flomutsatte områder. Innen 2050 frykter FN at tallet blir doblet.

– Tallet på to milliarder er faktisk et forsiktig anslag, sier leder i UNESCOs vannprogram Janos Bogardi.

Tallet på store flomkatastrofer har nemlig økt kraftig de siste årene. Fra seks tilfeller i 50-årene er tallet fra 90-årene oppe i 26.

Ifølge FN-forskere skyldes flomøkningen global oppvarming, avskoging, høyere havnivå og befolkningsvekst i de mest flomutsatte områdene. Som regel de fattigste områdene av verden.

Flere stormer

– Verden vil bli varmere og våtere, og den nordlige halvkule vil definitivt oppleve flere stormer, fortsetter Bogardi.

Havnivået vil ifølge klimaforskeren øke etter hvert som isbreer og innlandsis smelter, og små øyer og kystområder står i fare for å oversvømmes.

– De små øystatene er mest utsatt, og eksistensen deres vil faktisk være truet. Flom og oversvømmelse kan også føre til at lavtliggende land som Nederland forsvinner, sier Bogardi.

Det mest utsatte området er imidlertid fremdeles Asia, der mer enn 400 millioner mennesker har blitt rammet av flommer hvert år de siste 20 årene.

Nytt institutt

Ifølge FN omkommer om lag 50.000 mennesker i naturkatastrofer hvert år. Iverksatte tiltak har til nå ikke klart å redusere dette tallet.

Derfor åpner FN-universitetet et institutt for miljø- og personsikkerhet (UNU-EHS) i Bonn tirsdag. Instituttet skal ledes av Janos Bogardi og vil forske på ekstreme miljøforhold slik som flom eller tørke, så vel som menneskeskapte katastrofer.

Antallet ekstreme miljøkatastrofer har ifølge Bogardi blitt seksdoblet de siste 30 årene.

– Vi trenger en ny tilnærming til miljøet for å sikre menneskeliv nå som antallet katastrofer øker så kraftig, sier Bogardi.

– Bedre sikkerhet krever bedre forståelse for at mange forskjellige faktorer, blant annet sosiale, politiske, økonomiske, teknologiske og miljømessige faktorer, bestemmer hvor omfattende katastrofene blir når de inntreffer.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere