RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To nordmenn såret i Afghanistan

Sist oppdatert:
De to norske soldatene som ble skadet etter skuddveksling i Nord-Afghanistan onsdag, er nå fraktet til et tysk feltsykehus.

Nordmennene var sendt ut fra den norskledede stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh for å komme afghanske styrker til unnsetning da de ble såret i skuddveksling.

Soldatene fikk onsdag behandling for skudd- og splintskader av sanitetsavdelingen i Meymaneh. Skadene er ikke livstruende, og pårørende er varslet, opplyste Forsvaret i en pressemelding onsdag.

- De er ikke livstruende skadd, og det er heller ikke snakk om alvorlige skader. De har selv ringt sine pårørende hjemme etter at de kom tilbake til Meymaneh, sa oberstløytnant Vegard Finberg, operativ talsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter, til Nettavisen onsdag kveld.

Flyttet til feltsykehus
Fellesoperativt hovedkvarter opplyser torsdag formiddag at de to soldatene er blitt flyttet til det tyske feltsykehuset i byen Mazar-e Sharif.

- De er blitt flyttet over til feltsykehuset i Mazar-e Sharif, der de har litt større kapasitet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter til Nettavisen.

På det tyske feltsykehuset har de flere sengeplasser, samt større kapasitet til å kunne følge opp de skadde soldatene.

- De er under medisinsk vurdering, sier Eide.

Legene vil vurdere om det eventuelt er grunnlag for å sende en eller begge de to sårede soldatene hjem til Norge.

Eide påpeker at hendelsen ikke får noen konsekvenser for operasjonene til den norskledede stabiliseringsstyrken.

Fortsatt i aksjon
Det var en styrke på om lag 20 norske soldater rykket ut, og ble tatt under ild mens de var på vei inn i operasjonsområdet.

Under skuddvekslingen ble to av de norske soldatene såret. De fikk førstehjelpsbehandling på stedet, og ble senere evakuert med norske helikopter til PRT Meymaneh.

- Vi har ikke rapporter om hva slags ild nordmennene var under, og det er veldig vanskelig å si hvor stor motstanden er. Denne operasjonen pågår fremdeles, så vi kan ikke si så mye før oppdraget er løst. En slik operasjon kan vare i fra timer til dager, sa Finberg onsdag.

Hjelper afghanere
Hendelsen skjedde rundt klokken 13.30 norsk tid, 17.00 afghansk tid, i Ghowrmach-distriktet, i Badghis-provinsen nordvest i Afghanistan.

Den norske PRT styrken hjelper en del av AMA, Afghan National Army. Slike oppdrag er en del av oppgavene til den norske styrken i Meymaneh. Finberg sier at oppdragene kan bestå av alt fra en defensiv hjelp til tilbaketrekning til offensivt angrep på opprørsgrupper.

Hvordan den norske styrken løser dette oppdraget vil forbli ukjent til oppdraget er ferdig.

- Ukjent
En pressetalsmann ved hovedkvarteret til den Nato-ledete ISAF-styrkens i Afghanistan sier til Nettavisen at skuddvekslingen som innvolverte nordmenne, er ukjent.

- Dette er dessverre en del av hverdagen her i Afganistan, og denne tiden er verken bedre eller verre enn det pleier å være, sier en talsperson for ISAF-styrkene i Afganistan til Nettavisen. Talsmannen, som ikke ville oppgi sitt navn, kunne onsdag bare bekrefte at en ISAF-soldat var skutt og drept under patrulje i Sør-Afghanistan. Men hendelsen i Badghis-provinsen kjente han ikke til.


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere