*Nettavisen* Nyheter.

To spionmistenkte røper sin identitet

Foto: AP

To av de elleve som er mistenkt for å ville spionere for Russland i USA, har tilstått at de i virkeligheten er russiske. Både de og en til av de mistenkte må bli i varetekt.

03.07.10 15:45

Alexandria (NTB-AFP-Reuters/Nettavisen): Paret som har gått under navnene Michael Zottoli og Patricia Mills, har i avhør innrømmet at de i virkeligheten heter Mikhail Kutzik og Natalija Pereverzeva.

Zottoli forklarte blant annet at fødselsdatoen han har oppgitt, er falsk, og Mills fortalte at hun fortsatt har familie i Russland.

En dommer i Alexandria like utenfor Washington D.C. i delstaten Virginia avviste fredag å løslate de to og en tredje mistenkt, Mikhail Semenko, mot kausjon.

Påtalemyndigheten framholdt at de måtte forbli fengslet siden risikoen for at de rømmer, ville være altfor stor om de ble satt fri.

De viste til at den ellevte mistenkte, en mann som ble arrestert på Kypros og deretter løslatt mot kausjon, er forsvunnet.

- Skader ikke forholdet
Flere amerikanske medier har spekulert på at den såkalte spionsaken vil skade det gode forholdet mellom amerikanerne og russerne.

Men USAs utenriksminister Hillary Clinton mener imidlertid at spionsaken ikke vil svekke det gode forholdet.

- Vi er innstilt på å bygge et nytt og bedre forhold til Russland. Vi ser mot fremtiden, sa Clinton under en pressekonferanse i Ukraina fredag ettermiddag, melder BBC.

De ti mistenkte i USA er ikke siktet for spionasje, men siktet for å ha operert som agenter i USA for en annen stat, noe som gir en langt lavere straff enn spionvirksomhet.

Det skyldes at de mistenkte aldri maktet å innhente hemmelig informasjon, og videreformidle dette til Moskva.

Likevel risikerer de russiske mistenkte fem års fengselsstraff hvis de blir funnet skyldig.

Amerikanske myndigheter skal ha overvåket den såkalte spionringen i mer enn et tiår. Årsaken til at de aksjonerte skal være at flere av de mistenkte skal ha planlagt å rømme landet.

Femme fatale
Anna Chapman (30) er den i spionringen som har fått mest oppmerksomhet i media. Hun går for å være en forførende femme fatale, og skal ha vært en suksessrik eiendomsmegler.

Men heller ikke hun skal ha klart å skaffe sensitiv informasjon for russerne.

Hennes tidligere ektemann uttalte i pressen fredag at hun tidligere har tilstått at faren var en høytstående KGB-offiser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.