RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To svensker pågrepet for terrordrap i Syria

Sist oppdatert:
To menn er pågrepet i Göteborg-området, siktet for terrorhandlinger og drap i Syria, opplyser det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Pågripelsene skjedde på flere adresser torsdag formiddag. Politiet jakter også på en tredje person som også er siktet for terrorforbrytelser.

Drapene i Syria skal ha skjedd våren 2013, opplyser statsadvokat Ronnie Jacobsson. Mennene på 30 og 32 år er begge svenske statsborgere og bosatt i göteborgområdet.

– Det kan hende det er flere vi må snakke med, så jeg kan ikke si mer riktig ennå, sier Jacobsson.

Tidligere dømt

Den siktede 30-åringen er tidligere blitt dømt for mindre lovbrudd. I 2010 fant politiet en elpistol da de ransaket hjemmet hans. Året etter ble han tatt av politiet mens han bar kniv på et offentlig sted.

Aksjonene torsdag ble gjennomført i samarbeid med flere politistyrker.

– Etterforskningen er på et svært følsomt stadium. Vi kommer til å foreta en intensiv etterforskning, men det kommer til å komme mer informasjon og detaljer om forbrytelsen under rettsprosessen, er Säpos pressesjef Sirpa Franzéns kommentar.

Det finnes ingen koblinger mellom pågripelsene og gjengmiljøet i Göteborg, opplyser det svenske sikkerhetspolitiet.

Mange fra Göteborg

Men at pågripelsene skjedde i nettopp Göteborg, er ikke overraskende, mener terrorforsker Hans Brun, som er tilknyttet King's College i London.

– Göteborg har flest personer som har reist, så sannsynligheten for å pågripe noen derfra er større enn for resten av landet, sier han.

I juni ble en norsk 18-åring pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på Landvetter flyplass i Göteborg og siktet for å ha forsøkt å tilslutte seg ekstremistgruppen IS i Syria.

Sveriges innenriksminister Anders Ygeman kaller torsdagens pågripelser «veldig gledelig».

– Det som er viktig her, er at det er første gangen vi kan straffeforfølge fremmedkrigere for terrorforbrytelser og drap, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere