RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To svensker tiltalt for bedrageriforsøk mot Eksportkreditt Norge

To svenske menn er tiltalt for grovt bedrageri, for å ha forsøkt å låne 120 millioner svenske kroner fra Eksportkreditt Norge på falskt grunnlag.

I tiltalen som ble lagt fram onsdag, kommer det også fram at mennene er tiltalt for regnskapslovbrudd.

Kredittselskapet mottok søknaden og påbegynte en låneprosedyre, ifølge aktor i saken, Henric Fagher.

– Men etter hvert fant svensk politi ut at det var et svindelforsøk og startet en etterforskning, og innenfor disse rammene tok jeg kontakt med norske Økokrim som underrettet Eksportkreditt om hva som skjedde og låneprosedyren ble avsluttet, sa Fagher til DN i 2017.

Ordknappe

Eksportkreditt Norge tilbyr lån til selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter. De er et statlig selskap, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.

Selskapet er ordknappe om saken, og vil ikke uttale seg mens etterforskningen av saken pågår.

– Det jeg kan si er at vi har ikke noe lån i dag eller har hatt et lån tilknyttet denne saken. Utover det må vi henvise til Ekobrottsmyndigheten, sier kommunikasjonssjef Ellen B. Svaheim i Eksportkreditt Norge til NTB.

Dømt i Trustor-saken

Bedrageriforsøket skal ha funnet sted mellom 2014 og 2015, ifølge Expressen.

En av de tiltalte i saken er en kjent svensk finansmann som ble pågrepet i Frankrike i november i fjor og to uker senere utlevert til Sverige.

Finansmannen var i 1997 innblandet i en av de største økokrimsakene i Sverige, kjent som Trustor-saken. Han ble tiltalt for underslag av om lag 20 millioner svenske kroner, penger som skal ha blitt overført fra investeringsselskapet Trustor til stiftelser i Liechtenstein under hans kontroll. I 2009 ble han dømt til 1,5 års fengsel for grovt underslag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere