RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To timer til helvete

Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
KHAO LAK (TV 2 Nettavisen): Det tar ikke mer enn to timer å komme seg fra rolige Phuket by til helvete på jord, Khao Lak. Se bildene her.

En barnevogn ligger halvveis begravd i sanden ved hovedveien gjennom Khao Lak. I en haug med sand og skrot ligger et lik. Utpå et jorde, en kilometer fra stranden, ligger en av marinens patruljebåter på land. Ut fra et tjern trekkes en passasjerbuss. Setene er tomme nå. Trærne er pakket sammen til kjempestore treklaser.

På sykehuset henger beskjeden til alle håpefulle tilreisende om at ingen utlendinger er innlagt for øyeblikket. På plassen utenfor et av de tre templene ligger over 1000 døde mennesker, for det meste turister. Hvor mange flere blir det når oppryddingen er avsluttet, vet ingen.

- Kan ikke ha overlevd
Ferieparadiset Khao Lak er blitt helvete på jord. Fem dager etter at den katastrofale bølgen slo innover ferieparadiset med ufattelig kraft bærer det meste fremdeles preg av kaos. Men oppryddingen har begynt.

Det måtte den, for etter en treg start av thailandske myndigheter, risikerer man nå epidemier og sykdom som følge av de mange likene som fremdeles ligger under sanden, gjemt i treklasene eller er begravd i skrot.

- Her kan ikke mange ha overlevd, sier Utenriksdepartementets utsending halvveis for seg selv og stirrer ut bilruten.

TV 2 Nettavisen har fått haik med UD til byen to timer nord for provinshovedstaden Phuket. Sammen med tre frivillige, en brannmann fra Oslo og kjæresten, samt en tidligere FN-soldat, skal UD-representanten overta den logistiske planleggingen av en av de største hjemsendelsene av døde nordmenn fra Asia. Operasjonen er enorm, og ingen feil bør begås. Ingen vet foreløpig hvor mange kister som skal adresseres til Norge fra Khao Lak.

Graver frem lik
Det er et ufattelig skue som møter oss i feriebyen. Om det ikke hadde vært for de grønne skogene bak katastrofeområdet, ville mann trodd en hydrogenbombe hadde slått ut alt liv på stranden og en kilometer innover landet enkelte steder.

Over alt ligger det rester av hus, bilvrak, samt hauger med skrot og sand. Inne i en treklynge står en gruppe uniformerte mennesker rundt en gravemaskin. Enda et lik er gravd frem.

Arbeidet med å rydde opp er akkurat kommet i gang. Gravemaskinene og bulldoserne kommer på rekke og rad til byen. Nesten like viktig som å rydde, er det nå å få strømmen tilbake. Et uttall master veltet over ende av de enorme kreftene. Å få dem på bena igjen er livsviktig for de få som overlevde i Khao Lak.

Begynner identifisering fredag
Trafikken gjennom byen går sakte. Alle som kjører her er nysgjerrige og politi med munnbind mot liklukten blåser i fløyter og dirigerer. Etter en time har vi klart å ta oss gjennom sentrum og opp til sykehuset Takuopa. Her skal UD sette opp en base for det norske identifiseringsteamet fra Kripos som ankommer området fredag morgen.

Rettsmedisinerne vil få en svært krevende jobb. Ikke bare har de over 1000 like som må sees på. De må også jobbe i en stekende varme på 30 grader og midt i stanken fra råtnende lik. Nesten alle er ugjenkjennelige og derfor må id-teamet konsentrere seg om tannavtrykk, DNA og særskilte kjennetegn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere