*Nettavisen* Nyheter.

To timer unna ny Tsjernobyl

Bare flaks hindret tidenes atomkatastrofe i Sverige.

02.08.06 10:09

Sist uke var det nær total nedsmelting ved atomkraftverket i Forsmark.

- Ut fra de opplysningene jeg har fått, var det rent hell at det ikke ble en nedsmelting, sier kjernekrafteksperten Lars-Olov Höglund til Upsala Nya Tidning.

Han er tidligere sjef ved prosjektkontoret ved atomkraftverket. I dag jobber han som konsulent for firmaet Kärnkraftsteknik.

Han mener man var så lite som to timer unna en Tsjernobyl-katastrofe på svensk jord. Det var 25. juli at atomkraftverket ble rammet av strømbrudd. Reaktor 1 ved verket var uten strøm i 20 minutter, og bare en del av sikkerhetssystemet fungerte.

Kontrollrommet på atomkraftverket ble også rammet, og både dataskjermene og høytalerne fungerte dårligere enn normalt. Reaktoren ble raskt avstengt, men en konstruksjonsfeil gjorde at bare to av fire sikkerhetsgeneratorer til kjølingen av reaktoren fungerte som de skulle.

- Vi vet ikke om all fire var i ferd med å slås ut, eller om det bare var de to, sier Christer Karlsson, som er inspektør ved Statens kärnkraftinspektion.

- Uten kjøling hadde temperaturen raskt blitt så høy at man ville fått en nedsmelting i løpet av halvannen time. Katastrofen kunne blitt verre en Tsjernobyl, ettersom den ville vært mer konsentrert, sier Lars-Olov Höglund, som selv var med på å bygge reaktoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.